Poelkapelle brengt jong leven in haar kerk

Langemark-Poelkapelle

Poelkapelle brengt jong leven in haar kerk

Het project NieuwLeven@Kerk geeft de kerk van het West-Vlaamse Poelkapelle een nieuwe zinvolle bestemming. Zowel openbare als liturgische functies krijgen er een mooie plek midden in het dorp.

De buitenschoolse opvang in Langemark-Poelkapelle verwelkomt dagelijks gemiddeld 170 kinderen, verdeeld over 5 verschillende gebouwen. Vooral de opvang in deelgemeente Poelkapelle barst momenteel uit zijn voegen. De huidige accommodatie is bovendien aan vernieuwing toe.

Het plaatselijke gemeentebestuur en het OCMW gingen op zoek naar een duurzame oplossing om de huidige opvangcapaciteit uit te breiden van 62 naar 80 kinderen. Die vonden ze in het kerkgebouw, dat vandaag steeds minder gebruikt wordt binnen een religieuze context. Het project kreeg de naam NieuwLeven@Kerk.

De buitenschoolse kinderopvang wordt ondergebracht in een vernieuwd gedeelte van de kerk. Er komen ook een consultatiebureau van Kind & Gezin en verschillende multifunctionele ruimtes die het gemeenschapsleven in Poelkapelle een boost moeten geven. Een ander deel van de kerk wordt omgebouwd tot een comfortabele liturgische ruimte.

Minder energieverbruik

Om dit unieke project te verwezenlijken, organiseerde het gemeentebestuur een wedstrijd voor de opmaak van een stedenbouwkundig en architecturaal masterplan. Vervolgens werd een aanbesteding uitgeschreven voor het ontwerp.

Het onderhoud van het kerkgebouw is opnieuw een te verantwoorden kost voor de gemeenschap
Sabine De Wandel, gemeentesecretaris Poelkapelle

“Het finale ontwerp is gebaseerd op 4 grote krachtlijnen”, zegt gemeentesecretaris Sabine De Wandel. “Een horizontale en verticale opsplitsing van de kerk, een multifunctioneel gebruik van de nieuwe ruimtes, het inzetten van de architecturale ruimtelijkheid van het gebouw en de openheid naar het dorp.”

De architecturale beleving van het gebouw (gewelven, zuilen, ramen…) wordt maximaal behouden in de publieke functies. De ontwerpers gingen erg duurzaam om met de beschikbare oppervlakte. Door centraal in de kerk een nieuw volume te bouwen – het box in a box-principe – en die slim op te delen, daalt de energiekost. De nieuwe ruimtes werden goed geïsoleerd en zijn voorzien van vloerverwarming op lage temperatuur.

Met respect voor het erfgoed

De gemeentesecretaris is erg opgetogen over de manier waarop de kerk haar nieuwe functie kreeg. “De kerk van Poelkapelle is erfgoed en belangrijk voor de uitstraling van onze gemeente. Met dit project zijn we erin geslaagd om het karakteristieke van de kerk te behouden en er tegelijk een duurzame nieuwe invulling aan te geven. Het liturgische gedeelte zal een stuk comfortabeler worden en de publieke invulling is erg waardevol. Het onderhoud van het kerkgebouw zal opnieuw een te verantwoorden kost zijn voor de gemeenschap. Na de verhuis van de kinderopvang kan de lagere school haar uitbreidingsplannen realiseren op de plaats van de huidige kinderopvang.”

Ontdek de winnaars