Kortrijk pioniert met circulaire verlichting

Kortrijk

Kortrijk pioniert met circulaire verlichting

De bibliotheek in Kortrijk wordt tegenwoordig verlicht volgens een circulair model. Het resultaat? Een besparing op energie, grondstoffen en uitgaven, met een investeringskost van 0 euro.

Samen met OVAM en Bond Beter Leefmilieu creëerde Kortrijk een proefproject in het kader van de transitie naar een circulaire economie. “Na een maandenlange marktverkenning hebben we voor verlichting gekozen”, vertelt Sebastien Lefebvre, Aankoop- en Technologiemanager Stad Kortrijk. “Circulaire verlichting is relatief eenvoudig te installeren, en ook makkelijk realiseerbaar voor andere steden. Vandaag zijn er verschillende steden en leveranciers bezig met ons model, dat we reeds in 2016 samen met OVAM en Bond Beter Leefmilieu hebben uitgetekend en sinds vorig jaar gebruiken. De markt heeft ondertussen het voordeel van circulaire verlichting ingezien.”

Door van verlichting niet langer een product, maar een dienst te maken, moeten we ons nooit meer zorgen maken over lampen en armaturen
Sebastien Lefebvre, aankoop- en technologiemanager Stad Kortrijk

Serviceprijs

Concreet voorziet de lichtfabrikant de nodige ledverlichting in het bibliotheekgebouw van Kortrijk. De stad betaalt een maandelijkse serviceprijs. Philips verzorgt de installatie, garandeert een blijvende optimale verlichting en neemt ook het onderhoud en eventuele vervanglampen voor zijn rekening. “Door van verlichting niet langer een product, maar een dienst te maken, moeten we ons nooit meer zorgen maken over lampen en armaturen”, verduidelijkt Sebastien Lefebvre. “Bovendien hebben we hierdoor ook toegang tot de allerbeste ledverlichting op de markt. Om winst te kunnen maken, beoogt de lichtleverancier uiteraard zo weinig mogelijk defecten en interventies. Dergelijke A-producten zouden we nooit gefinancierd kunnen hebben met onze eigen middelen, en dat geldt volgens mij voor veel overheden.”

60% energiebesparing

Naast de onbestaande investeringskost, zijn er nog tal van voordelen aan deze manier van verlichten. “Dankzij de veel energiezuinigere ledlampen realiseren we een jaarlijkse energiebesparing van 60% – oftewel 8.000 euro – voor de bibliotheek. Bovendien wilden we zo duurzaam mogelijk te werk gaan. De keuze viel niet alleen op lampen met een uitzonderlijk lange levensduur (15 jaar), we wilden de ledverlichting absoluut ook installeren in bestaande armaturen. Een volledige verlichtingsinstallatie ontmantelen en voorzien van nieuwe bekabeling en armaturen vonden we verre van duurzaam. Philips kwam met de oplossing om de nieuwe lampen via een soort tussenverbinding en zonder afbraakwerken te doen functioneren met onze bestaande installatie. Hierdoor is alles circulair bij ons.”

De stad blijft voor minstens 10 jaar klant. Daarna zijn er verschillende opties: een contractverlenging of de verlichting een nieuwe bestemming geven. “Na hun voorziene levensduur doven de ledlampen gedeeltelijk uit en wordt de lichtopbrengst kleiner. Die lampen zouden we dan kunnen verplaatsen naar locaties waar we minder fel licht nodig hebben, zoals in onze garages of magazijnen. Een derde optie is dat Philips de verlichting terugneemt, recycleert of zelf een nieuwe bestemming ervoor zoekt.”

.

Ontdek de winnaars