IFTech

Koudenet verwarmt woonwijk

Het koudenet, dat momenteel wordt aangelegd in Leuven, zal 103 woningen en appartementen verwarmen en koelen. Zo kan de potentiële CO2-uitstoot van meer dan 100 ton per jaar, herleid worden tot nul. Men pompt vanaf 70 meter diepte grondwater op van zo’n 14°C. Dit grondwater is de bron van warmte voor de warmtepomp die hiermee het gebouwcircuit opwarmt tot maximaal 40°C, nodig om de wooneenheden te verwarmen. Nadat de warmtepomp de warmte uit het grondwater onttrokken heeft, wordt ditzelfde grondwater met een temperatuur van minimaal 5°C terug afgevoerd naar de bodem, waardoor er geen netto verbruik is van grondwater.

Project Janseniushof betekent een primeur voor Vlaanderen. Nooit eerder werd een volledige woonwijk verwarmd en gekoeld met behulp van opgepompt grondwater, zonder gebruik van fossiele brandstoffen.

IFTech exploiteert het koudenet. Ook de Vlaamse regering, het stadsbestuur Leuven, de projectontwikkelaar Resiterra, het studiebureau Ingenium en de algemene bouwonderneming Vandebos nv zijn betrokken partijen.

Ontdek de winnaars