In Kuurne schijnt de zon voor iedereen

Kuurne

In Kuurne schijnt de zon voor iedereen

20 openbare gebouwen in Kuurne worden momenteel voorzien van 1.800 zonnepanelen. Een slim bijhorend financieringsmodel levert de gemeente en haar inwoners weldra groene en financiële winst op.

Kuurne onderzocht maandenlang de markt naar betaalbare oplossingen om zonne-energie op te wekken via haar gemeentelijke gebouwen. Die vond ze in de loop van 2017 bij BeauVent: een coöperatieve die de nodige panelen en installaties financiert, installeert en onderhoudt. Het resultaat? 342 ton minder CO2-uitstoot en 450.000 kWh groene stroom op jaarbasis (het verbruik van pakweg 130 modale gezinnen).

“Wij kopen enkel de elektriciteit die de installaties opwekken”, verduidelijkt Francis Benoit, Burgemeester van Kuurne. “Het eerste voordeel: onze stroom is nu groener en goedkoper in vergelijking met de klassieke aankoop via het net. En dat heeft ons welgeteld 0 euro gekost. Onze inwoners investeren mee in de zonne-installaties. Burgers, verenigingen en bedrijven kregen de kans om aandelen te kopen van BeauVent. Zo zijn ze nu mede-eigenaar van de installaties die momenteel op onze gemeentelijke daken geïnstalleerd worden.”

252.000 euro op 12 uur

In oktober vorig jaar werden alle aandelen op minder dan 12 uur tijd verkocht. In totaal werd er bij de Kuurnse bevolking 252.000 euro opgehaald in de vorm van deelbewijzen van 250 euro. Daarop wordt een financieel rendement van 6% op jaarbasis verwacht.

Onze stroom is nu groener en goedkoper, zonder dat we 1 euro hebben moeten investeren
Francis Watteeuw, schepen van Energie van Kuurne

Het project heeft ook een sociale dimensie. “Via diezelfde derdepartijfinanciering voorzien we ook zonnepanelen op de daken van bijvoorbeeld minder kapitaalkrachtige mensen, of mensen die hun woning verhuren en daar zelf niet in wensen te investeren”, gaat Francis Watteeuw, Schepen van Energie verder. “Daarnaast konden burgers via een groepsaankoop aan een heel voordelig tarief zonnepanelen en omvormers aanschaffen. Die zijn van hetzelfde Europese type als de panelen en installaties op de daken van onze gemeentelijke gebouwen. Dat betekent dat ze kwalitatief van topniveau zijn. Daardoor kregen we meteen het vertrouwen van onze bevolking.”

Toekomstgericht

De zonnepanelen op de 20 gebouwen van de gemeenten en het OCMW liggen er voor minstens 20 jaar. Momenteel voorzien ze nog niet in de maximale verbruikscapaciteit van die gebouwen. “Die marge gebruiken we de komende maanden en jaren om in die gebouwen nog bijkomende energiebesparende maatregelen uit te voeren, zoals het installeren van ledverlichting en zuinigere toestellen. In de nabije toekomst is het wel de bedoeling om die gebouwen zo goed als volledig zelfvoorzienend te maken inzake hun energiebehoeften.”

Het zonneproject van Kuurne verzilverde omwille van de vooruitstrevende rol op vlak van natuur onlangs de Klimop.Award 2018 van Natuur.koepel. “We hebben hier echt iets mee in beweging gebracht”, besluit beleidscoördinator Wim Dewever. “Ik heb ons lastenboek al meer dan 50 maal doorgestuurd naar andere lokale besturen, mandatarissen en financieel beheerders die ons model binnen hun regio willen implementeren.”

Ontdek de winnaars