Laadadapter geeft elektrisch rijden nieuwe kansen

The eCloud Project

Laadadapter geeft elektrisch rijden nieuwe kansen

Volgens een Europese studie worden 7 op de 10 elektrische en plug-inhybride wagens thuis opgeladen. Maar de facturatie van die laadbeurten verloopt vaak minder vlot. The eCloud Company ontwikkelde een mobiele laadadapter die de facturatie automatiseert en vereenvoudigt.

Hoewel ze nog niet massaal vertegenwoordigd zijn op onze wegen, neemt het aantal elektrische voertuigen jaar na jaar toe. Ondertussen zijn er nog altijd te weinig openbare oplaadpunten, omdat ze zo duur zijn. Dat zet een rem op het succes van de elektrische wagen: de beperkte laadmogelijkheden houden veel automobilisten tegen. Ze zien verre verplaatsingen en lange wachttijden niet zitten.

Slechts 1 op de 10 elektrische chauffeurs laadt zijn voertuig op via een publieke laadpaal. 2 op de 10 gebruikt de oplaadinfrastructuur op het werk, en 7 op de 10 laadt zijn voertuig thuis op. “De facturatie vormt daarbij echter een probleem”, zegt Patrick Coulier, voorzitter van de West-Vlaamse start-up The eCloud Company. “Want vaak is de eigenaar van het laadpunt niet de eigenaar van de auto. Dat is bijvoorbeeld het geval bij bedrijfswagens.”

Er zijn geen aanpassingen of dure investeringen nodig, onze speciale stopcontactsticker volstaat
Patrick Coulier, voorzitter van The eCloud Company

Rechtstreekse facturatie

The eCloud Company ontwikkelde een mobiele laadadapter die het facturatieprobleem oplost. Het apparaat wordt tussen het stopcontact en de laadkabel geplaatst. En de geïntegreerde teller meet de energiestroom naar de auto. Die energie wordt vervolgens rechtstreeks gefactureerd aan de juiste persoon of organisatie. Dat kan de gebruiker van de auto zijn, maar evengoed zijn werkgever of de leasemaatschappij.

“Onze gepatenteerde oplossing is een soort van brandstofkaart voor elektromobiliteit”, vat Patrick Coulier samen. “Omdat de technologie gebruikmaakt van bestaande stopcontacten, zijn er geen aanpassingen of dure investeringen nodig. Het volstaat om een speciale sticker met een chip in het stopcontact te plakken. Die identificeert de auto en maakt het laadproces mogelijk.”

De laadkosten worden rechtstreeks gefactureerd aan de gebruiker
Patrick Coulier, voorzitter van The eCloud Company

Eigen laadpunt creëren

De mobiele laadadapter is niet alleen handig voor bedrijven en werknemers die zelf elektrische voertuig gebruiken. Ook wie zijn eigen stopcontact (bijvoorbeeld in een garage of op een parking) wil delen met anderen, kan daar geld mee verdienen. Particulieren, ondernemingen en overheden kunnen zo zelf hotspots voor elektrisch tanken creëren en de laadmogelijkheden in hun buurt uitbreiden.

“Je betaalt eenmalig voor de aankoop van de laadadapter”, zegt Coulier. “Daarnaast rekenen we maandelijks een klein bedrag aan voor de backoffice. Nadat je je laadpunt hebt geregistreerd op de website, stel je het open voor buren, familie, vrienden… Zij kunnen via diezelfde site checken wanneer jouw stopcontact beschikbaar is. En de kosten van de laadbeurten? Die worden automatisch gefactureerd aan de verschillende gebruikers.”

 

Ontdek de winnaars