Flémalle

Meer comfort voor kinderen in gemeenteschool Flémalle

De kleuter- en lagere school van Gros Chêne in Flémalle werd gebouwd in de jaren ’60 en is er een van het RTG-type (naar de naam van de drie architecten die ze ontwierpen: Reubsaets, Thibaut en Gilles). Dit type school heeft een lichte structuur en is niet geïsoleerd.

De renovatiewerken verliepen in twee fases. In de zomer van 2016 werd de stookolieketel vervangen door een nieuwe ketel met twee circuits: een voor de school en een voor het bijgebouw dat momenteel in opbouw is. De houten ramen met enkele beglazing achteraan werden vervangen door PVC-ramen met dubbele beglazing. Het dak werd via de zolderruimte geïsoleerd met minerale wol. In de zomer van 2017 werden ook de houten ramen aan de voorgevel vervangen en werden alle muren geïsoleerd.

De Dienst Gebouw en Energie van het gemeentebestuur van Flémalle werkte het project uit en deed de follow-up. Dat gebeurde in nauwe samenwerking met de directie van de school en de bewoners.

Er bestaan in België nog tal van scholen van het RTG-type. Die verslinden ontzettend veel energie en bieden maar weinig comfort. De werken uitgevoerd in de school van Gros Chêne kunnen ook uitgebreid worden naar andere scholen van hetzelfde type.

Ontdek de winnaars