Milieuvriendelijk beton

Roosens Bétons

Milieuvriendelijk beton

Roosens Bétons verlaagde zijn ecologische voetafdruk drastisch tot minder dan 100 kg CO2 per ton beton. En werkte daarvoor samen met universiteiten en technische prestatiecentra. De betonproducent bewijst zo dat een koolstofneutrale productie van beton geen extra kosten met zich meebrengt.

“Enkele jaren geleden zochten we het antwoord op 2 vragen”, steekt gedelegeerd bestuurder Danny Roosens van wal. “Hoe dragen we bij aan het voortbestaan van onze planeet? En hoe vergroten we onze concurrentiekracht?” Daaruit vloeide een actieplan voort, gericht op het welzijn van de arbeiders en het verminderen van de koolstofuitstoot.

Een geplante boom ter compensatie van een ton beton
Danny Roosens , gedelegeerd bestuurder van Roosens Bétons

Concurrentievoordeel, inclusief beter klimaat

Roosens Béton wil de strijd aangaan met sociale dumping en hertekende daarom het bouwproces van een muur. “We gaven onze bouwstenen een speciale vorm, waardoor onze metselaars sneller werken en dus voordeliger zijn dan goedkopere buitenlandse arbeiders”, weet Danny Roosens. “Hun werk wordt op die manier ook een stuk minder zwaar. Een studie van de ULB heeft aangetoond dat onze arbeiders gezonder zijn en aan het einde van de dag minder moe thuiskomen.”

Ondertussen ontwerpt de onderneming een productieproces om in de toekomst volledig koolstofneutraal te worden. “Daarbovenop zetten we een programma op poten waarbij we bomen planten in Madagaskar via de ngo Kiem des levens. Elke boom neemt in 20 jaar tijd 100 kg CO2 uit de lucht. Daarmee compenseren we telkens de uitstoot van een ton beton. Bij elk bouwproject bieden we onze klanten de mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan het programma. Voor maar 65 euro neutraliseren ze op die manier een volledige nieuwbouw in beton.”

Zodra een bouwproject is afgerond, verplaatsen we onze minifabriekjes vlot naar een andere werf
Danny Roosens , gedelegeerd bestuurder van Roosens Bétons

Nog meer duurzame innovaties

Roosens Bétons ontwikkelt ook nieuwe producten voor het buitenland. “Zo hebben we microfabrieken ontworpen”, legt de gedelegeerd bestuurder uit. “Dat zijn containers waarin alle materiaal zit om 3 volledige huizen per week te bouwen. Een vernieuwend en goedkoop concept, want zo’n container kost maar 100.000 euro. Zodra een bouwproject is afgerond, verplaatsen we de microfabriekjes vlot naar de volgende werf.”

Tel daarbij nog een hoop investeringen in zonnepanelen, energiezuinige machines en efficiënte productielijnen. “We willen bewijzen dat beton en het klimaat hand in hand gaan en dat het mogelijk is om als bedrijf koolstofneutraal te werken met een relatief klein budget”, vat Danny Roosens samen. “We hebben hier met meer dan 10 mensen 10 jaar lang dagelijks aan gewerkt en kregen de hulp van universiteiten en technische prestatiecentra.”

Roosens Bétons financierde zelf een groot deel van het project, dat in totaal meer dan 5 miljoen euro kostte. De onderneming kreeg ook financiële steun van de overheid.

Ontdek de winnaars