Elugie

Mini-energiecentrales starten waterstofeconomie

Elugie bouwt, financiert en exploiteert mini-energiecentrales om ter plekke stroom op te wekken uit waterstof, de meest duurzame energie vorm op de planeet. Volgens het Vlaams EnergieBedrijf is de mini-energiecentrale 43% efficiënter dan een gemiddelde Europese gascentrale. Bovendien daalt de energiefactuur van de gebruiker met 30%. De centrale is ook 100% uitstootvrij.

De mini-energiecentrales van Elugie werken op brandstofceltechnologie. De brandstofcellen produceren elektrische energie via een reactie van waterstof en zuurstof. De waterstof wordt lokaal gekraakt uit groengas dat via het bestaande gasnet in de mini-energiecentrale toekomt. Het groengas is afkomstig van grootschalige zon-, wind- en biogasprojecten die hun energie als groengas opslaan in het bestaande gasnet. Zo is er altijd energie op voorraad, dag en nacht, het hele jaar door. Ook als er geen zon of wind is.

Er is nauwelijks warmteverlies bij het proces, waardoor het rendement bijzonder hoog ligt. De beperkte warmte die toch nog vrijkomt, verwarmt kraan- en verwarmingswater.

Ontdek de winnaars