FibriCheck

Uw mobiele telefoon kan uw leven redden

FibriCheck is een smartphone-app die hartritmestoornissen kan opsporen. De app is specifiek ontwikkeld om ‘voorkamerfibrillaties’ te detecteren. Die hartritmestoornis komt voor bij 2% van de bevolking en veroorzaakt 20% van de beroertes. Een snelle detectie is belangrijk om de gepaste behandeling te starten en ernstige gevolgen te vermijden.

Hoe werkt het? De gebruiker plaatst zijn vinger op de camera. Die dient als sensor om de bloeddoorstroming in de vingertip te meten. Via complexe algoritmes en artificiële intelligentie doet de software de rest.

FibriCheck is alleen verkrijgbaar op voorschrift. Hierdoor worden de algemene medische protocollen gerespecteerd en stijgt de geloofwaardigheid van de oplossing. Onlangs werden via de krant Het Belang van Limburg 13.000 lezers gedurende 7 dagen lang op ritmestoornissen gescreend. 150 gebruikers daarvan dienden nadien hun huisarts te consulteren, omdat de app bij hen voorkamerfibrillatie gedetecteerd had.

De oplossing werd ontwikkeld door Qompium: een spin-off van Ziekenhuis Oost-Limburg en Universiteit Hasselt. Momenteel hebben 25.000 gebruikers hun hartritme gescreend en zijn er een 500-tal artsen die FibriCheck kunnen voorschrijven aan hun patiënten.

 

Ontdek de winnaars