Multifunctionele cultuurtempel verbindt de inwoners van Puurs-Sint-Amands

Puurs-Sint-Amands

Multifunctionele cultuurtempel verbindt de inwoners van Puurs-Sint-Amands

Cc Binder is de nieuwe ontmoetingsplaats voor inwoners van de kersverse fusiegemeente Puurs-Sint-Amands. Het is een energiezuinig gebouw dat en 1001 mogelijkheden biedt om de inwoners samen te laten genieten van cultuur.

Puurs en Sint-Amands zijn in januari samengesmolten tot één gemeente. De inwoners kunnen elkaar leren kennen in het nieuwe cultureel centrum dat in september openging. De naam mochten ze zelf kiezen. “Binder is een Puurs dialectwoord voor ‘deugniet’, maar het staat ook voor verbinding”, vertelt Veerle Van Meerbergen, expert gebouwen bij de gemeente Puurs-Sint-Amands. De inwoners kregen van meet af aan een stem in de vernieuwing van het cultureel centrum. Dat leverde waardevolle ideeën op, waarmee de gemeente aan de slag ging. Het nieuwe complex combineert de gebouwen van het oude cc met een nieuwbouw. Het oorspronkelijke deel werd gerenoveerd en aangepast aan de hedendaagse normen.

Het resultaat is een moderne, multifunctionele ontmoetingsplek. Het hoofdgebouw bestaat uit een grote polyvalente zaal, met een theaterzaal erboven. “Er zijn soorten ruimtes om zoveel mogelijk aan de wensen van de inwoners te voldoen”, vertelt Veerle Van Meerbergen. “Zo hebben we zalen voor fuiven, trouwfeesten, optredens en voorstellingen, noem maar op. Er is zelfs een aangepaste leskeuken.”

Inwoners kunnen een ruimte eenvoudig huren in de webwinkel. “We sloten al 2.260 verhuringen af. Samen goed voor 12.200 uur. De inwoners gebruiken de ruimtes intensief.” Dat cc Binder in de smaak valt, blijkt ook uit de bezoekerscijfers. “Meer dan 7.000 bezoekers genoten al van dans, muziek, theater, lezingen, modeshows en andere culturele activiteiten.”

Er zijn al 2.260 verhuringen afgesloten. Dat komt neer op 12.200 uur intensief gebruik van de nieuwe lokalen en zalen
Veerle Van Meerbergen, , expert gebouwen bij de gemeente Puurs-Sint-Amands

 

Kleine voetafdruk

 Het nieuwe cultuurhuis van Puurs-Sint-Amands is energiezuinig. Daarvoor zorgen onder meer ledverlichting en een verwarmingssysteem met een warmtewiel en warmterecuperatie. “Verlichting, verwarming en ventilatie zijn allemaal gekoppeld aan ons innovatieve centraal gebouwbeheersysteem. We kunnen statistieken opvragen uit het systeem om bijvoorbeeld te controleren waar we efficiëntie verliezen. We kunnen ook checken of we de temperatuur moeten bijstellen. Op die manier gaan we zuinig om met energie en stemmen we het verbruik vlot af op de noden van de gebruikers.”

Akoestisch huzarenstukje

 In het nieuwe cc kreeg ook akoestiek de nodige aandacht. “We respecteren de rust van de buurt en controleren de decibels in het gebouw. De bouwelementen van het cultuurcentrum zijn van elkaar gescheiden. Zo ondervindt een stille voorstelling in de theaterzaal geen hinder van een fuif in de polyvalente zaal”, legt Veerle Van Meerbergen uit.

De bouw en renovatie van cc Binder zijn een eerste stap in de realisatie van ‘De Tuinen Van Puurs’, het masterplan dat de gemeente Puurs opstelde om haar centrum te ontwikkelen. Bereikbaarheid, oog voor groen, extra woongelegenheden en een aangename openbare ruimte zijn de kernwoorden van het project.

 

Ontdek de winnaars