IVM

Een nieuw leven voor klein herbruikbaar materiaal

IVM (de Intergemeentelijke opdrachthoudende Vereniging voor huisvuilverwerking Meetjesland) onderzoekt welke rol de recyclageparken kunnen spelen om kleine herbruikbare voorwerpen langer in de consumptiekringloop te houden.

Herbruikbaar materiaal hoort in de kringloopwinkel thuis. Toch verdwijnt heel vaak klein herbruikbaar materiaal in containers op het recyclagepark om – samen met de afvalstromen uit die container – te worden gestort of verbrand. En dat is jammer!

Sinds december plaatst IVM daarom infoborden naast containers op het recyclagepark Daarop staat uitgelegd dat kleine herbruikbare materialen niet in dié container thuishoren maar welkom zijn in de ‘hergebruikkast’. IVM hoopt zo te vermijden dat kleine gebruiksvoorwerpen bij het afval belanden op het moment dat ze eigenlijk nog kunnen worden gebruikt.

De hergebruikkast bevat boxen voor het inzamelen van klein materiaal zoals servies, speelgoed, klein elektro… Voor groot herbruikbaar materiaal kunnen mensen een beroep (blijven) doen op de ophaalservice van de kringwinkels.

Het project kwam tot stand in samenwerking met onder andere OVAM en de Kringwinkels Ateljee en Meetjesland, en is perfect reproduceerbaar op grotere schaal, in alle Belgische recyclageparken. Voor eerste resultaten is het nog te vroeg.

Ontdek de winnaars