Nieuwe tunneltechnologie maakt boren sneller en veiliger

Smet-Tunnelling

Nieuwe tunneltechnologie maakt boren sneller en veiliger

Smet Group ontwikkelde een techniek om tunnels voor nutsvoorzieningen zoals gas en water sneller, goedkoper en met een minimale hinder voor de omgeving te boren.

In samenwerking met verschillende partners – waaronder het Limburgse Xplore, de Deens-Zweedse collega-aannemer NCC Kopenhagen en het Agentschap Ondernemen van de Vlaamse Overheid – heeft Smet Group een snellere en kostenefficiëntere technologie ontwikkeld voor het boren van tunnels met een diameter van 4 tot 5 meter.

“We spelen vooral in op de noden van snel groeiende metropolen. Ze hebben in de eerste plaats nood aan duurzame oplossingen”, vertelt Wim Smet, CEO van Smet Group. “Om de bovengrondse ruimte zo goed mogelijk te benutten, willen die steden zoveel mogelijk infrastructuur onder de grond steken. Denk aan glasvezelnetwerken, warmtenetten, onderhoudstunnels, energie- en waterdistributie enzovoort.”

Omdat bijna het volledige boorproces geautomatiseerd is, hebben we nauwelijks personeel nodig in de tunnels. Dat verkleint de veiligheidsrisico’s
Wim Smet, CEO Smet Group

De CEO is overtuigd van het enorme potentieel van hun High Performance Microtunnelling-technologie. “Parijs is een mooi voorbeeld. Bij hevige regenval heeft die stad nood aan storm storage: het opvangen van overvloedig regenwater. Ook in China, waar steden uit hun voegen barsten, zie ik heel wat mogelijkheden.”

Meteen inzetbaar

De tunnelboorspecialist mikt op grote projecten in onder andere Kopenhagen, Mannheim en Corsica. Maar ook in België zijn er mogelijkheden. Zo legde het bedrijf vorig jaar in Antwerpen binnen het kader van de Oosterweelverbinding 2 tunnels aan met deze techniek. ”Daar loopt nu glasvezelkabel door. Ze worden ook gebruikt voor energietoevoer via gasleidingen en warmtenetten”, verduidelijkt Wim Smet.

Sneller werken met minder hinder

De technologie van Smet Group is gebaseerd op ‘buisdoorpersingen’, volledig geprefabriceerde tunnelbuizen die in hun geheel in de grond worden geboord. “Het voordeel daarvan is dat we goedkoper en sneller kunnen werken dan met klassieke technieken. Sneller boren betekent ook minder hinder voor de omgeving. Een tunnelwerf in Ukkel hebben we op 2 weken tijd volledig afgewerkt. Via de klassieke methode zou dat 2 tot 3 maand geduurd hebben”, legt Wim Smet uit.

Nieuwe medewerkers opleiden met VDAB

De techniek van Smet Tunnelling is bovendien erg veilig, zegt de CEO. “Omdat bijna het volledige boorproces geautomatiseerd is, hebben we nauwelijks personeel nodig in de tunnels. Dat verkleint de veiligheidsrisico’s. Voor het boren werken we in teams van 5 personen: 3 ervaren medewerkers en 2 nieuw opgeleiden.”

Smet Tunnelling werkt samen met VDAB om werklozen te leren werken met hun tunnelboren. “We hebben zo al 2 voltijdse nieuwe medewerkers aangeworven. En in de toekomst zullen we zeker nog extra personeel op die manier in dienst nemen”, zegt Wim Smet.

Ontdek de winnaars