Sprimont tovert supermarkt om tot ontmoetingscentrum

Sprimont

Sprimont tovert supermarkt om tot ontmoetingscentrum

Een gezellige babbel, een namiddag schilderen of samen pannenkoeken bakken. Ontmoetingscentrum l’Arbre à Papy’on biedt bejaarden in Sprimont alle kansen om zo lang mogelijk actief te blijven.

“Onze gemeente telt 14.500 inwoners, verspreid over 30 dorpen en gehuchten”, zegt Manu Radoux, OCMW-voorzitter en schepen van Sociale zaken. “Daar zijn heel wat bejaarden bij. Als lokale overheid vinden we het belangrijk dat ze zo lang mogelijk zelfstandig kunnen leven en sociaal actief zijn.”

Om dat mogelijk te maken, riep Sprimont 4 jaar geleden een werkgroep in het leven. Die bestaat uit vertegenwoordigers van bejaarden, het OCMW, artsen, kinesisten, verpleegkundigen, de thuiszorg en woonzorgcentra. “Een van de initiatieven van die werkgroep was de organisatie van een beurs over hulp aan huis voor bejaarden. De standhouders waren voornamelijk thuiszorgorganisaties. Bejaarden vonden er informatie over allerlei diensten die hen in staat stellen om langer zelfstandig thuis te wonen. Ze konden er ook workshops bijwonen, bijvoorbeeld over valpreventie”, vertelt Manu Radoux.

We willen een omgeving creëren waar er plaats is voor iedereen, waar verschillende generaties samenleven en solidariteit de belangrijkste waarde is
Manu Radoux, OCMW-voorzitter en schepen van Sociale Zaken in Louveigné

Toen de supermarkt van Louveigné, een deelgemeente van Sprimont, verhuisde, zag het OCMW daarin een opportuniteit. “Als in het centrum van een kleine gemeente de supermarkt verdwijnt, komen mensen minder buiten. Om dat te vermijden, kochten we het gebouw en maakten we er een ontmoetingscentrum van.”

Solidariteit op de eerste plaats

“We willen een omgeving creëren waar er plaats is voor iedereen, waar verschillende generaties samenleven, met solidariteit als belangrijkste waarde”, legt Manu Radoux uit.

Officieel opent het dienstencentrum de deuren op 4 mei, maar de inwoners van Sprimont kunnen er al terecht voor gymcursussen en filmvoorstellingen. Er is ook een kaartclub, een tweedehandswinkel en een kantoor van Sprimont Services “Dat is een klusjes- en taxidienst die aan sociaal tarief werkt”, zegt Manu Radoux.

Jeugdhuis voor bejaarden

Ook l’Arbre à Papy’on, een ontmoetingsplek voor bejaarden, vond een plek in het gebouw. “We richten ons in de eerste plaats op bejaarden die kampen met eenzaamheid of andere problemen. Een namiddag per week komen er 15 tot 20 bejaarden over de vloer. Ze babbelen, schilderen en knutselen. Soms worden er pannenkoeken gebakken. Noem het gerust een jeugdhuis voor bejaarden”, vertelt Manu Radoux.

Ontdek de winnaars