Redding nabij voor stadsbevoorrading

BIGH

Redding nabij voor stadsbevoorrading

Ferme Abattoir teelt fruit en groenten op het dak van de Anderlechtse FOODMET (Abattoir-site). De stadsboerderij kweekt er ook vissen. En helpt zo mee om het probleem van de stadsbevoorrading op te lossen.

Het basisidee van de Ferme Abattoir? Lokaal voedsel produceren, zoals fruit en groenten, kruiden en vis. Zonder chemische stoffen, maar met een slimme kringloop in de productie.

Steven Beckers, bestuurder van initiatiefnemer BIGH (Building Integrated GreenHouses): “We willen aantonen dat we met dit model bijdragen aan gezondere voeding in de stad. Op voorwaarde dat er meer en grotere boerderijen meedoen. De vraag naar gezonde en lokale producten blijft stijgen. Maar het aantal producenten met een regelmatig voedselaanbod, is beperkt.”

“Er is dus nood aan een schaalvergroting om het model toegankelijker te maken. We verkopen momenteel tegen bioprijzen. Om meer mensen te bereiken, moeten die omlaag.”

Natuur in een notendop

De Ferme Abbatoir gebruikt een zogenaamd aquaponisch model om voedsel te kweken. Aquaponie combineert 2 productietechnieken voor plantengroei en viskweek, die elkaar aanvullen:

1. hydroponie (bovengrondse plantengroei) – De stadsboerderij gebruikt het water van de vissen ook voor de planten.

2. aquacultuur (viskweek) – De uitwerpselen van de vissen vormen, na biofiltratie, natuurlijke meststof voor de planten.

Zo onstaat een evenwichtig ecosysteem van vissen en planten binnen een gesloten circuit. De natuur in een notendop.

Minieme voetafdruk

De Ferme Abattoir is de grootste stadsboerderij van Europa. De site, gebouwd tussen juli 2017 en februari 2018, omvat 2.000 m² tuinbouw- en visteeltserres en 2.000 m² hangende moestuinen. “We integreren serres in de gebouwen, profiteren van de overtollige energie, vangen COop en recupereren regenwater in het productieproces”, vertelt Steven. “Daardoor vermindert de ecologische voetafdruk van de boerderij en de gebouwen drastisch. Bovendien dragen we bij aan de levenskwaliteit door lokale jobs te creëren.

Restauranthouders en distributeurs waarderen dan weer de regelmaat van de productie: “We leveren  10 maanden per jaar tomaten en het hele jaar aromatische kruiden en gestreepte zeebaars.”

Met meer en grotere boerderijen kunnen we actief bijdragen tot gezondere voeding in Brussel
Steven Beckers, bestuurder bij BIGH

Slimme stadslogistiek

Liggen er ook hindernissen op het parcours van de Ferme Abattoir? Steven Beckers vermeldt onmiddellijk de lokale distributiekosten. “Ik heb de complexiteit van de stedelijke logistiek wat onderschat, meer bepaald die van het Brusselse verkeer”, geeft hij toe.

“We leveren in grote volumes, dus de fiets is geen optie. Ik geloof in een gedeelde oplossing voor een duurzame stadsmobiliteit. We overwegen een voertuig dat rijdt op aardgas én dat nooit zonder lading de baan op gaat. We bundelen daarvoor onze middelen met andere voedingsbedrijven, zoals Le Champignon de Bruxelles.”

Volgens Steven Beckers ontstaat er in Brussel stilaan een cluster van innovatieve en duurzame bedrijven. En dat valt alleen maar toe te juichen.

Ontdek de winnaars