Digital Wallonia bundelt slimme initiatieven van overheden en bedrijven

AdN (Agence du Numérique)

Digital Wallonia bundelt slimme initiatieven van overheden en bedrijven

Het online platform ‘Digital Wallonia’ bundelt slimme initiatieven voor een Smart Wallonië. Met dit ecosysteem wil het Waalse digitale agentschap Agence du Numérique (AdN) vermijden dat bedrijven en overheden naast mekaar werken en nodeloos tijd en energie verspillen.

“Willen we echt aan een Smart Wallonië bouwen, dan hebben we een globale visie nodig die de vraag naar en het aanbod aan slimme initiatieven verenigt”, zegt Isabelle Rawart, Smart Territory Advisor bij Agence du Numérique. “Op het Digital Wallonia-platform willen we zoveel mogelijk spelers samenbrengen.”

Die schaalgrootte moet het mogelijk maken om verschillende partijen samen te laten werken aan grote projecten. “Projecten die lokaal ontwikkeld zijn, krijgen zo een grotere impact”, legt Isabelle Rawart uit.

Charter voor apps

Om dit ecosysteem uit te bouwen, heeft het AdN 2 tools gecreëerd: een charter voor de ontwikkeling van apps en een #smartregion-marktplaats. “De app ‘Wallonie en poche’ is een goed voorbeeld van het soort app dat we willen ontwikkelen. Het is een portaal-app waar organisaties hun data aan kunnen toevoegen. Zo ontstaat er een aanbod van microdiensten waaruit elke gebruiker kan kiezen wat voor hem het meest interessant is”, aldus Isabelle Rawart.

De #smartregion-marktplaats is een uitstalraam van ‘best practices’ die vraag en aanbod beter op mekaar laten aansluiten
Isabelle Rawart, Smart Territory Advisor bij Agence du Numérique

Vandaag vinden gebruikers op de Wallonie en poche-app onder andere de uurregeling van de openbare vervoersmaatschappij TEC en de agenda van de vuilnisophaling. “Hoe meer organisaties hun data beschikbaar maken, hoe beter onze dienstverlening zal worden”, zegt Isabelle Rawart.

21 slimme projecten

Om de smart city-projecten van Waalse steden en gemeenten onder de aandacht te brengen, organiseerde Digital Wallonia vorig jaar een eerste #smartregion-marktplaats.

Tijdens het Smart City Wallonia 2017-congres in Marche-en-Famenne kregen 8 lokale overheden de kans om 21 ‘smart’ projecten in de kijker te plaatsen. Tijdens het congres kwamen de initiatiefnemers in contact met bedrijven die de technologie in huis hebben. De 21 projectfiches zijn raadpleegbaar via digitalwallonia.be.

“De #smartregion-marktplaats is een uitstalraam van ‘best practices’ die vraag en aanbod beter op mekaar laten aansluiten”, zegt Isabelle Rawart. “De 21 voorgestelde projecten zijn overigens perfect toepasbaar in andere steden en gemeenten. Voor ons leggen ze de fundamenten voor een duurzaam en ‘Smart Wallonië’.”

Ontdek de winnaars