Renovaties dankzij energiewinst

Ottignies-Louvain-la-Neuve

Renovaties dankzij energiewinst

Gemeentegebouwen energiezuinig maken, dat is een dure opdracht. Gemeentebesturen deinzen er doorgaans voor terug. Maar niet Ottignies-Louvain-la-Neuve. Daar bespaarde men 25% op de energiefactuur. Zo kwam er geld vrij voor renovatiewerken, zonder extra druk op de gemeentefinanciën.

“We bewijzen hiermee dat gemeentegebouwen op korte termijn heel wat kunnen besparen op hun verwarmingskosten”, zegt Tanguy Boucquey. “Dankzij ‘quick wins’ op de energiefactuur creëren we een hefboom zónder schulden te maken. Via slimme oplossingen verlaagden we onze factuur in bijna 4 jaar tijd met bijna 25%. We investeren de vrijgekomen som in de grondige renovatie van onze gemeentegebouwen. Denk bijvoorbeeld aan de plaatsing van gevel- en dakisolatie en nieuwe ramen.”

Helder inzicht in energieverliezen

Kosten besparen begint bij een duidelijk beeld van alle inefficiënties. Daarom werkte de gemeente samen met Opinum, dat met Opisense een platform voor energieopvolging ontwikkelde. Tanguy Boucquey: “Gemeenten bezitten vaak veel gebouwen die overal verspreid liggen op het grondgebied. En manuele meteropnames verlopen niet altijd foutloos. Je maakt al snel een foutje bij het aflezen of noteren. Een meter met opname op afstand vergt dan weer heel wat dataverwerking.”

Opinum kwam met de oplossing: “De mobiele meteropname-app Opisense bundelt alle manuele meters van onze gebouwen. Het onlineplatform analyseert alle gegevens. We volgen zo de afwijkingen in het verbruik en ondernemen gerichte acties om de prestaties te verbeteren.” De kostprijs van het platform, zo’n 3.000 euro, maakt maar een fractie van de energieopbrengst uit.

Na 4 jaar bespaart de gemeente 25% op haar factuur bij 10 gebouwen, of een bedrag van 80.000 euro per jaar
Tanguy Boucquey, energieverantwoordelijke Ottignies-Louvain-la-Neuve

80.000 euro energiewinst voor renovaties

In een volgende fase stelde de gemeente Optiwatt aan, een specialist in de energieoptimalisatie van gebouwen. Die partner voerde een aantal energiebesparende maatregelen uit. “Na 4 jaar bespaart Ottignies-Louvain-la-Neuve 25% aan energie bij 10 gebouwen, of ruim 80.000 euro per jaar. Die besparingen vormen de financiële hefboom om onze gebouwen fundamenteel energiezuiniger te maken.”

Investeren zonder financiële druk

De diensten van Optiwatt zorgen niet voor extra kosten. Hun vergoeding bestaat uit de energiebesparing gedurende de eerste 4 jaar. “De keuze voor een optimalisatiecontract met een vergoeding op basis van energiebesparing in plaats van een vaste kostprijs, is hier essentieel”, zegt Tanguy Boucquey. “Het is een overeenkomst waarbij iedereen wint en een model dat gemakkelijk herbruikbaar is. We mogen niet vergeten dat we onze ecologische voetafdruk moeten verkleinen. Ik spoor daarom zoveel mogelijk lokale besturen aan om dit model op zijn minst te overwegen.”

Ontdek de winnaars