RenoWatt laat 12 overheidsinstellingen 34% energie besparen

RenoWatt

RenoWatt laat 12 overheidsinstellingen 34% energie besparen

Lokale overheden beschikken niet altijd over voldoende middelen om hun gebouwen energie-efficiënt te maken. RenoWatt helpt hen daarbij. De organisatie brengt het energieverbruik in kaart, helpt overheden bij de financiering van renovatiewerken en zorgt voor de openbare aanbesteding. Vorig jaar leidde die aanpak tot een energiebesparing van 34%, verdeeld over 12 overheidsorganisaties.

RenoWatt brengt lokale overheden die financiering zoeken om hun energieverbruik te doen dalen in contact met ESCO’s (Energy Service Companies). “Met die ESCO’s kunnen gemeenten en steden een energieprestatiecontract (EPC) afsluiten voor 10 tot 15 jaar. In dat contract staat hoeveel het energieverbruik moet dalen en binnen welke periode dit moet gebeuren”, zegt Erika Honnay, directrice van RenoWatt.

De ESCO levert technische expertise, staat eventueel in voor de financiering, voert de werken uit en garandeert de afgesproken energiebesparing. Met wat de opdrachtgever uitspaart, vergoedt hij de ESCO. Om een schaalvoordeel te creëren voor de organisaties die een EPC willen afsluiten, kwam RenoWatt op het idee om de projecten van openbare instellingen zoals steden, gemeenten en ziekenhuizen te bundelen.

136 renovaties

De Luikse onestopshop voor energieprojecten helpt lokale overheden en publieke organisaties ook bij het in kaart brengen van de gebouwen die in aanmerking komen voor een EPC. “Daarna onderzoeken we hoe het project kan gefinancierd worden. We lanceren de openbare aanbestedingen”, vertelt de directrice. “En we begeleiden elke deelnemer op juridisch vlak.”

We verwachten van ESCO’s dat ze een beroep doen op bedrijven uit de sociale economie of dat ze mensen opleiden. Zo zijn er al 16.000 opleidingsuren gecreëerd
Erika Honnay, directrice RenoWatt

Op die manier slaagde RenoWatt er in om 5 energieprestatiecontracten af te sluiten voor 12 overheidsorganisaties in de Luikse regio. In totaal worden er de komende jaren 136 gebouwen energie-efficiënt gemaakt. Ze zullen 34% minder energie verbruiken. Hun CO2-uitstoot daalt met 7.545 ton. “Concreet zullen er werken uitgevoerd worden in onder andere een ziekenhuis, in 2 scholen, administratieve centra en een sportcomplex”, licht Erika Hannoy toe.

59 miljoen geïnvesteerd

Dankzij RenoWatt werd er de voorbij 3 jaar 59 miljoen euro geïnvesteerd in energierenovaties. Die investeringen creëerden 322 directe en 780 indirecte arbeidsplaatsen.

“Onze projecten hebben een grote sociale dimensie. Om zoveel mogelijk te kunnen samenwerken met lokale bedrijven, hebben we de vakbonden, de FOREM en de Confederatie Bouw samen rond de tafel gebracht”, legt Erika Honnay uit. “We verwachten van de ESCO’s dat ze een beroep doen op bedrijven uit de sociale economie of dat ze mensen opleiden. Zo zijn er al 16.000 opleidingsuren gecreëerd. We hopen dat die opleiding bijdraagt aan het oplossen van de knelpuntberoepen in de regio.”

RenoWatt is in het leven geroepen door de ‘Groupement de Redéploiement de Liège’, wordt ondersteund door de Europese Commissie en beheerd door het European Energy Efficiency Fund (EEEP). GRE-Liège bestaat uit private en publieke organisaties die samen ijveren voor de ontwikkeling van de Luikse regio. Er lopen gesprekken met de Waalse regering om RenoWatt uit te breiden naar andere regio’s.

Ontdek de winnaars