Riolen als duurzame stadsradiators

Vivaqua

Riolen als duurzame stadsradiators

VIVAQUA bedacht een techniek om rioolwarmte bovengronds te hergebruiken. “Een duurzaam project dat jaarlijks 26.000 ton CO2 bespaart”, maakt algemeen directeur Laurence Bovy zich sterk.

Het Brusselse openbare waterbedrijf VIVAQUA bestudeert al 10 jaar de mogelijkheid om de warmte van riolen te hergebruiken. “Dit project kadert in de duurzame switch die de overheid maakt”, zegt Olivier Broers, directeur van de afdeling Studies en Investeringen bij VIVAQUA.

“In 2013 deden we een eerste test. We gebruikten toen rioolwarmte om een klein technisch lokaal van een overstortbekken in Molenbeek te verwarmen. De polytechnische faculteit van de ULB bracht een jaar lang in kaart hoeveel warmte we precies uit het rioleringsnetwerk konden halen. We zijn nu klaar voor een groter project.”

Jaarlijks worden er kilometers riolen vernieuwd, dé gelegenheid om warmterecuperatie-installaties in het netwerk te plaatsen
Olivier Broers, directeur Studies en Investeringen bij VIVAQUA

Dat grotere project is de renovatie van een gemeentelijk gebouw met een oppervlakte van 15.000 m² in Ukkel. “De gerecupereerde rioolwarmte zal minstens 20% dekken van de energie die nodig is voor de verwarming en de klimaatregeling van het gebouw. Voor ons wordt dit een referentieproject.”

26.000 ton CO2 minder per jaar

Om de warmte uit de riolen te kunnen hergebruiken, heeft VIVAQUA de juiste machines nodig. “Elk jaar worden er kilometers riolen vernieuwd. We maken daarvan gebruik om warmterecuperatie-installaties in het netwerk te plaatsen. De installaties die het gebouw in Ukkel zullen verwarmen, worden vanaf juli 2018 geplaatst. De werken zullen 15 maanden duren. De terugverdientijd van de investering bedraagt een aanvaardbare 20 jaar”, legt Olivier Broers uit.

Door jaar na jaar meer riolen uit te rusten met deze techniek, realiseert het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een jaarlijkse besparing van 26.000 ton CO2. Dat is een aanzienlijke bijdrage aan de luchtkwaliteit in Brussel. “Om dit te bereiken, moeten we elk jaar 20 kilometer riool voorzien van warmtewisselaars”, zegt Laurence Bovy, algemeen directeur van VIVAQUA.

Interesse uit Valencia

Het project van VIVAQUA blijft niet onopgemerkt. Het bedrijf spreekt vandaag met 3 mogelijke partners. “Beliris (samenwerking tussen de federale overheid en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest), de stad Brussel en de Spaanse stad Valencia tonen alvast belangstelling voor ons initiatief”, zegt Laurence Bovy. “We zijn blij met die aandacht, maar we hebben ook een patent genomen op onze kennis, om die te beschermen.”

De projecten van potentiële partners zijn nog pril, weet Olivier Broers die toch al een tipje van de sluier oplicht. “De stad Brussel wil een nieuw gebouw neerzetten voor de technische dienst. Het rioleringsnetwerk op die locatie leent zich tot het gebruik van onze technologie. Bij Beliris gaat het over de renovatie en de verwarming van een gebouw in Etterbeek. We onderzoeken momenteel de haalbaarheid. In Valencia gaat het om de installatie van een warmtewisselaar voor de verwarming en de koeling van een gemeentelijk zwembad.”

 

Ontdek de winnaars