Igretec

Schapen grazen langs waterzuiveringsstations

Weg met onkruidverdelgers en maaimachines… Sinds september graast een kudde schapen rond het waterzuiveringsstation van Viesville (Pont-à-Celles). Het project is een initiatief van de intercommunale IGRETEC. Inmiddels zetten al 9 andere waterzuiverings- en pompinstallaties schapen in om hun grasvelden te begrazen.

De kuddes bestaan uit Skuddeschapen en Ouessantschapen. Dat zijn sterke rassen die het hele jaar door buiten kunnen blijven. Ecopâture, een bedrijf uit Farciennes gespecialiseerd in extensieve begrazing, verzorgt de schapen.

Deze vorm van begrazing is een alternatieve manier om weiden en graslanden te beheren, met respect voor het milieu en de biodiversiteit. De grazende schapen verminderen of stoppen ook de ontwikkeling van bepaalde woekerplanten. Deze moeten daardoor niet langer bestreden worden door de mens. Dat is niet alleen beter voor het milieu, het kost ook minder.

Door mensen uitleg te geven over de functie van de schapen hoopt IGRETEC ook dat mensen meer begrip en respect krijgen voor het milieu.

Ontdek de winnaars