School uit Jambes verwarmt met duurzame installatie

Coretec Energy

School uit Jambes verwarmt met duurzame installatie

Warmtekrachtkoppeling op hout was lang alleen weggelegd voor industriële spelers. Kleinere installaties die elektriciteit en warmte opwekken, werken meestal op gas. Coretec Energy ontwikkelde voor de dienstensector een prefab micro-warmtekrachtkoppeling op pellets.

Het Institut Sainte-Marie in Jambes verwarmt sinds een jaar haar lokalen met een installatie voor warmtekrachtkoppeling (wkk) op pellets. Dergelijke installaties op hout staan meestal in grote, industriële gebouwen. “Dit was de eerste warmtekrachtkoppeling op pellets in België met een vermogen van minder dan 50 kWe”, zegt Grégory Tack, projectleider Biomassa bij Coretec Energy. “We hebben de installatie in 3 dagen geplaatst. Nu, een jaar later maken we de warmtekrachtkoppeling helemaal functioneel. Door problemen met subsidies en toelatingen konden we nog geen elektriciteit opwekken.”

We gebruiken pellets die gemaakt worden van bijproducten uit een Belgische zagerij
Grégory Tack, projectleider Biomassa bij Coretec Energy

Gebruiksvriendelijk

“In een warmtekrachtkoppeling op hout gaat stoom of thermische olie tegen hoge temperatuur en onder hoge druk door de installatie. We zijn erin geslaagd een installatie te ontwikkelen die we ook in een niet-industriële omgeving kunnen gebruiken. De risico’s zijn veel kleiner. We automatiseren ze ook, wat de gebruiksvriendelijkheid ten goede komt. Bovendien zijn ze ecologisch. De installatie zet hout om in gas. Dat wordt, net als in een motor, verbrandt. Zo kunnen we afstappen van stookolie en op een CO2-neutrale manier energie en warmte opwekken.”

Het gebruik van hout is een milieuvriendelijke keuze. Afgezien van het transport en de behandeling stoot je bij de verbranding van hout net zoveel CO2 uit dan als het ligt te rotten. “De pellets die wij gebruiken, komen van Belgische houtzagerijen. Ze worden gemaakt van het zaagsel dat anders geen nut meer heeft. We moeten er geen extra hout voor kappen. De energie om de pellets te maken, komt bovendien ook van een warmtekrachtkoppeling. Daarvoor gebruiken we oud hout van containerparken.” De pellets in dit project zijn gecommercialiseerd door Total en gemaakt door de groep Industrie du Bois Vielsalm.

We willen ook kinderen warm maken voor de circulaire economie
Grégory Tack, projectleider Biomassa bij Coretec Energy

Pedagogische meerwaarde

De techniek is niet nieuw, maar doet nu pas zijn intrede in België. “Door de regelgeving, vergunningen en subsidies hebben we in België een achterstand opgelopen. Jammer, want het is een duurzame en efficiënte techniek.” Tot slot is het project ook nog op een andere manier zinvol. “Al 12 jaar maakt Coretec Energy, samen met de vzw ABDD en het studiebureau 3j-Consult, kinderen warm voor de circulaire economie en ecologie. Het Institut Sainte-Marie heeft nagedacht over de vervanging van zijn verwarmingsketel en ging er ook pedagogisch dieper op in.”

Ontdek de winnaars