Masterplan plaatst Seraing opnieuw economisch op de kaart

Eriges

Masterplan plaatst Seraing opnieuw economisch op de kaart

Seraing heeft zwaar geleden onder de staalcrisis. Het ‘Master Plan de la Vallée Sérésienne’ van de stedelijke regie Eriges bevat 320 concrete projecten om een gebied van 880 hectare de komende 20 tot 30 jaar nieuw leven in te blazen.

Economische ontwikkeling, huisvesting, een mobiliteitsplan en aandacht voor groene zones. Dat zijn de grote lijnen van het ‘Master Plan de la Vallée Sérésienne’ dat Seraing zowel economisch als cultureel opnieuw op de kaart moet krijgen.

“Het plan is één grote puzzel van 320 verschillende initiatieven”, zegt burgemeester Alain Mathot. “We plannen al die stukjes te leggen tijdens de komende 20 tot 30 jaar.”

Slimme stadsontwikkeling staat centraal in het masterplan van de stedelijke regie Eriges. “Toen we het plan opstarten in 2005 was er minder aandacht voor de Smart City dan vandaag. Intussen hebben we ook die dimensie in het plan verwerkt. Een duurzame aanpak op het vlak van energie, mobiliteit en milieu staan centraal in onze aanpak om het economisch en maatschappelijk weefsel opnieuw op te bouwen. Op termijn willen we bijvoorbeeld 15.000 inwoners huisvesten op de vernieuwde site.”

Europese steun

Om zijn ambities als smart city kracht bij te zetten, neemt Seraing samen met 4 andere Europese steden deel aan het REMOURBAN-project (REgeneration MOdel for accelerating the smart URBAN transformation). Het project wordt gefinancierd door het Europese ‘Horizon 2020’-innovatiefonds en sluit perfect aan bij het masterplan.

Ons masterplan is één grote puzzel met 320 stukjes. Die willen we allemaal leggen tijdens de komende 20 tot 30 jaar
Alain Mathot, burgemeester Seraing

“REMOURBAN helpt ons bij het energie-efficiënt maken van gebouwen, het ontwikkelen van duurzame mobiliteit en het gebruik van nieuwe informatie- en communicatietechnologie”, legt Alain Mathot uit.

Eén van de afgeronde projecten is de uitbreiding van het Science Park, goed voor 1.800 jobs en 50 nieuwe bedrijven. Een lopend project is de herwaardering van een oud industrieel gebouw van Cockerill tot een cultuurzaal.

Parken op wandelafstand

Het ‘Master Park’ is één van de projecten van het masterplan die het uitzicht van Seraing zullen bepalen. “We staan bekend als industriestad, maar er is hier ook heel veel groen, zoals de uitgestrekte bossen in het hoger gelegen deel van de stad”, vertelt Alain Mathot. “Die vergroening trekken we door in ons masterplan. Op strategische locaties leggen we maar liefst 16 parken aan. Elke inwoner van Seraing die even in het groen wil vertoeven, zal maximaal 10 minuten moeten wandelen. Voor families die het park bezoeken, voorzien we kinderanimatie.”

De 880 hectare die het masterplan bestrijkt, bestaat voor 130 hectare uit verlaten industrieterrein. “Er wacht ons veel werk. Op bepaalde sites zal de eerste jaren weinig tot niets gebeuren. Tot de werken er starten, kunnen op die plaatsen culturele en artistieke activiteiten georganiseerd worden. Zo maken we maximaal gebruik van de beschikbare ruimte”, legt de burgemeester uit.

Ontdek de winnaars