Slim verlichtingssysteem Omniflow

Vloesberg

Slim verlichtingssysteem Omniflow

Ledverlichting in de straten van Vloesberg was voor burgemeester Philippe Mettens alleen maar een startpunt. Om nog energiezuiniger voor de dag te komen, koos de Henegouwse gemeente voor Omniflow. Deze lantaarnpalen draaien volledig op wind- en zonne-energie.

Gemeentes die de kosten van hun straatverlichting willen beperken, kiezen meestal voor ledverlichting. Met zijn Omniflow-lantaarns gaat Vloesberg nog een stapje verder. “Deze straatverlichting is zelfvoorzienend in energie, dankzij zonnepanelen en een windturbine met een verticale as”, legt burgemeester Philippe Mettens uit.

Met een app op zijn smartphone kan de burgemeester de verlichting harder of zachter zetten. “Als er feesten zijn in het dorp, bijvoorbeeld. Daarvoor moeten we de netbeheerder niet meer contacteren, we doen het gewoon zelf. Gemakkelijk en snel.”

Camera’s en wifi

Op afgelegen plekken of plaatsen die niet aangesloten kunnen worden op het elektriciteitsnetwerk kunnen de Omniflow-lantaarnpalen uitgerust worden met een camera, bijvoorbeeld aan een spoorweg. De palen wekken voldoende stroom op en de beelden zijn via de app te bekijken. “Infrabel heeft al interesse getoond.”

Onderaan de lantaarnpalen bevindt zich een USB-poort waarmee de inwoners hun gsm kunnen opladen. Omniflow doet ook dienst als wifi- of 4G/5G-hotspot. “Dat is handig op afgelegen plekken waar snel internet niet vanzelfsprekend is”, zegt de burgemeester. Ook telecomoperatoren lieten hun interesse in het systeem al blijken.

Ik zie Vloesberg als een soort laboratorium waar we duurzame oplossingen kunnen uitproberen
Philippe Mettens, burgemeester Vloesberg

Plattelandslab

Dit project – het eerste in zijn soort, benadrukt Mettens – kostte 12.000 euro. Met dat budget kon de gemeente samen met de elektriciteits- en gasnetbeheerder ORES 2 verlichtingsinstallaties plaatsen. In die prijs zit de installatie, het onderhoud en de langetermijnmonitoring. Daarmee valt Omniflow niet veel duurder uit dan gewone straatverlichting.

“Toch zijn er wereldwijd maar een paar exemplaren van het Portugese Omniflow. Ze staan onder meer in de staat New York. Met de installatie in Vloesberg tonen we aan dat slimme technologie ook haar nut heeft in landelijke gebieden. Ook daar biedt ze een duurzaam antwoord op de klimaatuitdagingen waarvoor we staan.”

“Ik zie Vloesberg als een soort laboratorium waar we duurzame oplossingen kunnen uitproberen. In die optiek zetten we eerder een ander project op poten waarbij we al 40 procent van de huizen in onze gemeente gratis hebben uitgerust met zonnepanelen. De groenestroomcertificaten leidden tot speculatie, maar met ons project omzeilen we dat probleem. We delen evenwel de ambitie om groene stroom te promoten. En dat is ook wat we met het Omniflow-project willen bereiken.” De burgemeester hoopt met dit systeem in de toekomst ook snelwegen te verlichten.

Ontdek de winnaars