Charleroi meet slim het verbruik van gas en water

Société Wallonne des Eaux

Charleroi meet slim het verbruik van gas en water

Afwijkingen in het gas- of waterverbruik worden in Charleroi meteen opgemerkt. 530 slimme meters van netwerkbeheerders ORES en SWDE sturen alle verbruiksdata in realtime door naar een portaalsite. De Energiecel van de stad Charleroi gebruikt die data om lekken op te sporen.

De installatie van de slimme meters, 230 gas- en 300 watermeters, is een pilootproject van de beheerder van het gasdistributienetwerk ORES en de Société Wallone des Eaux (SWDE), als beheerder van het Waalse waterdistributienetwerk. Het project startte in 2015 en loopt tot 2020. Doel is om een betere kijk te krijgen op het gas-, water- en stroomverbruik in Charleroi en sneller te kunnen ingrijpen bij storingen of lekken.

Eigen communicatienetwerk

ORES en SDWE gebruiken een ‘eigen’ communicatienetwerk om de data van de meters naar een portaalsite te versturen. Ze gebruiken daarvoor radioantennes die het volledige grondgebied van Charleroi bestrijken.

In het najaar van 2017 bespaarden we al 150.000 euro dankzij de informatie over waterlekken die de slimme watermeters ons opleverden
Denis Devos, projectverantwoordelijke bij SWDE

“Die antennes gebruiken dezelfde frequentie van Internet of Things-toepassingen ”, zegt Denis Devos, projectverantwoordelijke bij SDWE. “Ook al gebruiken ze hetzelfde communicatienetwerk om data door te sturen, de gas- en watermeters werken onafhankelijk van mekaar. Voor onze analyses gebruiken we momenteel overigens alleen de data van de meters met het grootste verbruik.”

150.000 euro bespaard

De gegevens die ORES en SDWE verzamelen, worden ter beschikking gesteld van de stedelijke Energiecel. “De portaalsite toont een grafiek met het verbruik van elk gebouw. Als er ergens te veel water of gas wordt verbruikt, ontvangt de Energiecel een automatische verwittiging. Dat is het signaal om het verbruik in detail te bekijken en eventueel een herstelling uit te voeren”, legt Denis Devos uit.

De slimme meters hebben hun nut ondertussen voor zowel de stad als de gebruiker bewezen, weet Denis Devos. “In het najaar van 2017 bespaarden we al 150.000 euro dankzij de informatie over waterlekken die de slimme watermeters ons opleverden.”

Ontdek de winnaars