Smart City aankoopcentrale, verdere economische en digitale ontwikkeling van provincie Luxemburg

Intercommunale IDELUX

Smart City aankoopcentrale, verdere economische en digitale ontwikkeling van provincie Luxemburg

Een bestek opmaken, een aanbesteding uitschrijven, leveranciers selecteren: voor gemeenten is de invoering van innovatieve smart city-toepassingen vaak een tijdrovende procedure. De intercommunale IDELUX-AIVE neemt taken over en zet hen op het spoor richting ‘smart city’.

Kleine steden en gemeenten hebben niet altijd de nodige middelen om te investeren in technologische innovatie. De financiële middelen ontbreken en vaak ook tijd en personeel. In de provincie Luxemburg, waar de grootste gemeenten maar 30.000 inwoners tellen en de meeste onder de 10.000 inwoners blijven, heeft de intercommunale IDELUX-AIVA een aankoopcentrale met smart city-toepassingen opgericht.

We zijn aangenaam verrast door de enthousiaste reacties op onze aankoopcentrale
Benoît Muller, projectleider Smart City bij IDELUX-AIVE

Innovatieve technologie

“Ook kleine gemeenten willen concrete stappen doen om ‘smart’ te worden, dat bleek duidelijk uit een enquête die we hebben gehouden in 2017”, zegt Benoît Muller, projectleider smart city bij de Luxemburgse intercommunale IDELUX-AIVE. “Binnen onze intercommunale hebben wij de kennis en de expertise om hen daarbij te helpen. We hebben 10 toepassingen ontwikkeld die gemeenten helpen om het leven van hun inwoners te verbeteren met technologisch innovatieve diensten. Dat gaat van e-loketten waarop je documenten kan aanvragen, een online tool om schoolgeld te betalen, een platform voor burgerparticipatie tot de monitoring van het energieverbruik en de luchtkwaliteit.”

De intercommunale financierde een aankoopcentrale met innovatieve smart city-toepassingen. De gemeenten betalen de kosten om de projecten in de praktijk uit te rollen. Een groot voordeel van dit systeem is de mogelijkheid voor de gemeenten om samen te werken en gegevens uit te wisselen. Dat vergemakkelijkt het beheer en het onderhoud van de systemen.

Met digitale platforms maken we ook kleine gemeenten ‘smart’
Benoît Muller, projectleider Smart City bij IDELUX-AIVE

Enthousiasme troef

“IDELUX-AIVE stelt voor elke dienst 2 aanbieders voor aan de gemeenten”, zegt Benoît Muller. Het gaat over raamovereenkomsten waarbij de beide aanbieders  een offerte opmaken als een gemeente een bestelling plaatst. “Een gemeente die wil toetreden tot de aankoopcentrale, tekent voor de eerste bestelling een overeenkomst met de intercommunale. Ze blijft natuurlijk helemaal vrij om via een aanbesteding zelf een andere aanbieder te gaan zoeken dan de 2 die wij voorstellen.”

“Onlangs hebben we een informatievergadering gehouden. Daar kwam een honderdtal deelnemers op af. Het enthousiasme van de gemeenten heeft ons aangenaam verrast. Van de 44 Luxemburgse gemeenten waren er 34 vertegenwoordigd. Van 11 gemeenten waren ook de burgemeesters van de partij. Dat belooft voor de toekomst van de aankoopcentrale, zeker omdat de gemeenten die zelf mee vormgeven.”

Ontdek de winnaars