App toont parking voor personen met handicap

Smart Parking for Disabled People

App toont parking voor personen met handicap

Snel een vrije parkeerplaats vinden? Voor personen met een handicap maakt het een wereld van verschil. Het Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest (CIBG) ontwikkelde een app die gebruikers realtime de beschikbaarheid van 100 gehandicaptenparkeerplaatsen toont. En dat is nog maar het begin.

Het project Smart Parking for Disabled People is onderdeel van Biotope, een programma rond het Internet of Things (IoT) dat gefinancierd wordt door de Europese Commissie. “Europa wil bedrijven de mogelijkheid geven om met IoT aan de slag te gaan”, verduidelijkt Lionel van Dongen, program manager bij het CIBG. “In die context hebben we in Brussel een app ontwikkeld die het voor personen met een handicap makkelijker maakt om een parkeerplaats te vinden. De app duidt de vrije parkeerplaatsen realtime aan.”

“Het systeem werkt met sensoren die informatie over de beschikbaarheid van parkeerplaatsen doorsturen via het Narrowband IoT-netwerk van Orange.” Om de app te laten werken, sloeg het CIBG de handen in elkaar met de gemeenten Jette, Oudergem en Evere, en met bedrijven zoals CommuniThings.

In Brussel sturen 100 sensoren informatie over de beschikbaarheid van gehandicaptenparkeerplaatsen door naar een app
Lionel van Dongen, program manager bij het CIBG

Eenvoudig te integreren

Het project biedt heel wat mogelijkheden: “Gebruikers kunnen de verzamelde informatie op elk mobiel toestel opvragen. Zo voegden we een extra functie toe aan de app Parking.Brussels en aan de rolstoeltoegankelijkheidsapp On Wheels. Om aan te tonen dat de app ook eenvoudig geïntegreerd kan worden in het dashboard van een auto, werkten we samen met BMW Group een Proof of Concept uit voor de BMW i3. Die test heeft trouwens aangetoond dat ons systeem in élke wagen past.”

De gemeenten Jette, Oudergem en Evere kozen de eerste 100 parkeerplaatsen uit. Die plekken zijn strategisch gelegen, bijvoorbeeld in de buurt van winkels of gemeenschapscentra. Dat is nog maar het begin: “Ons doel is simpel: alle gehandicaptenparkeerplaatsen in het Brusselse Gewest voorzien van een sensor. Dat zijn er ongeveer 4.000. Met wat steun uit politieke hoek moet dat zeker lukken.”

Groot engagement, mooie resultaten

“Hoewel het project vrij complex was, konden we alle spelers vlot bij elkaar brengen. Iedereen was gemotiveerd door de innovatieve insteek van het project en door de doelgerichte, eenvoudige oplossing voor het probleem van een kwetsbare groep.”

Het project kostte zo’n 60.000 euro en werd volledig door de Europese Commissie gefinancierd. Van Dongen spreekt van een succes: “Onze eerste gebruikers reageren positief. Bovendien brengt het project de levenskwaliteit van mensen met een mobiele beperking onder de aandacht bij bedrijven, besturen en het grote publiek.”

 

Ontdek de winnaars