Staprobot verbetert revalidatietherapie

RevArte

Staprobot verbetert revalidatietherapie

Revalidatieziekenhuis RevArte uit het Edegem schakelt als eerste Belgische revalidatieziekenhuis een Ekso-staprobot in. Dit actieve exoskelet (letterlijk: een skelet buiten het lichaam) helpt personen met een ernstige bewegingsbeperking om opnieuw te stappen.

De Ekso GT, een Amerikaanse uitvinding, is een motorisch heup-, knie- en beenharnas. Het helpt revalidatiepatiënten om opnieuw actief rechtop te staan en te bewegen. Het innovatieve hulpmiddel bootst een natuurlijk gangpatroon na: sensoren op het harnas activeren bewegingsmotoren en doen de patiënt zo stappen.

Snellere resultaten

“Het exoskelet maakt ondersteuning door krukken en een looprek overbodig en verhoogt de revalidatiekwaliteit”, zegt Christophe Lafosse, wetenschappelijk en paramedisch directeur bij RevArte.

Hoe sneller, intensiever en accurater patiënten het stappen oefenen, hoe vlotter de revalidatie. “Na een beroerte of een ruggengraatletsel moeten patiënten doorgaans door een klassieke revalidatietherapie. Maar de staprobot traint het gangpatroon van patiënten intenser en sneller. Vaak gaan patiënten al 2 tot 3 weken na de start van de revalidatie met de robot aan de slag.”

Dit exoskelet is een uitstekende voedingsbodem voor de ontwikkeling van andere innovatieprojecten
Christophe Lafosse, wetenschappelijk en paramedisch directeur, Revalidatieziekenhuis RevArte

Betere resultaten

De Ekso GT biedt revalidatiepatiënten het nodige evenwicht tijdens het stappen en stimuleert hun hersenplasticiteit – dat is het vermogen van de hersenen om te veranderen door nieuwe info op te pikken. De Universiteit Antwerpen en de Vrije Universiteit Brussel onderzoeken momenteel in samenwerking met RevArte het positieve effect van de robottherapie op onder meer de hersenen, het hart en de ademhaling.

Dankzij de staprobot bewegen patiënten meteen meer, zegt Christophe Lafosse. “Bij een conventionele therapie zet een patiënt gemiddeld 30 tot 50 stappen. De Ekso GT verhoogt dat aantal naar 200 tot 300 stappen. Ook dat is een absolute meerwaarde.”

De staprobot helpt het lichaam om zijn eigen gewicht te dragen en verbetert zo de conditie van de patiënt. Rechtop bewegen voorkomt bovendien botontkalking en zitwonden. Allemaal voordelen die de levenskwaliteit van de patiënt verbeteren.

De staprobot traint het gangpatroon van patiënten veel sneller dan klassieke therapie
Christophe Lafosse, wetenschappelijk en paramedisch directeur, Revalidatieziekenhuis RevArte

Robotica is de toekomst

Het exoskelet gebruiken en ermee oefenen? Dat kost gehospitaliseerde patiënten niets extra. De kosten zijn opgenomen in de ligdagprijs. Gemiddeld oefent een patiënt 3 keer per week. In totaal hebben al ongeveer 80 patiënten de staprobot gebruikt. En hun bevindingen en revalidatieresultaten zijn heel positief.

“Dit is de toekomst”, besluit Christophe Lafosse. “De komende jaren willen we nog meer roboticatoepassingen inzetten in ons revalidatieziekenhuis. Dit exoskelet is een uitstekende start en een voedingsbodem voor de ontwikkeling van andere innovatieprojecten.”

 

Ontdek de winnaars