Zastrugi

Start-up vergemakkelijkt aerodynamisch ontwerpen

Verbruik verminderen, topsnelheid verhogen…: aerodynamica speelt een belangrijke rol bij het ontwerpen van producten zoals auto’s, drones en zonnepanelen. Binnenkort kunnen designers en ingenieurs hun 3D-modellen uploaden naar AirShaper, een online platform dat aerodynamica van producten berekent en visualiseert.

De interface toont designers de weerstand en de luchtstromen die hun ontwerp opwekt in 3D. Het gehele proces verloopt automatisch, wat de designer toelaat een ontwerp verder te optimaliseren en uit te testen zonder dat daarvoor expertise op het vlak van aerodynamica vereist is.

AirShaper is het eerste en voorlopig enige product van de Antwerpse start-up Zastrugi. “Het platform wordt ontwikkeld door een team van 4 gedreven mensen”, zegt oprichter Wouter Remmerie. “De realisatie kost 800.000 euro in de eerste 2 jaar en wordt gefinancierd met eigen inbreng, met middelen van het VLAIO en door privé-investeerders IMEC, Voxdale en P&L Services. Vandaag hebben we een werkend prototype dat reeds voor verschillende betalende klanten gebruikt wordt. Op 1 mei 2018 lanceren we ons platform officieel.”

Ontdek de winnaars