HELMo

Stress beter leren kennen

De Haute Ecole Libre Mosane (HELMo) heeft tijdens simulatiesessies met robotpatiënten het stressniveau bij studenten van het 3de en 4de jaar Vroedkunde gemeten. Dat gebeurde op basis van vragenlijsten, door afname van speekselstalen en via ECG’s.

Het doel van deze ‘SimuStress’-sessies was om de stress van de zorgverlener tijdens een bevalling beter te begrijpen. Wat ligt er aan de oorsprong? Hoe kunnen de simulatiesessies worden omgezet in tools die stress beter kunnen beheersen?

Het project werd voorgesteld door de docenten van de richting Vroedkunde aan het HELMo Saint-Julienne. Docenten techniek en biomedische wetenschappen sloten zich bij hen aan en vormden zo een multidisciplinair team. Dit team werd aangevuld met studenten uit de biomedische wetenschappen, die de speekselstalen analyseerden.

‘SimuStress’ kost circa 105.000 euro op 3 jaar. HELMo financiert het project met eigen middelen. Met de analyse van de gegevens zit het team in de finale fase en de hogeschool hoopt de resultaten binnenkort in een internationaal tijdschrift voor gezondheidszorg te kunnen publiceren.

Ontdek de winnaars