Stroopfabriek wordt fruitbelevingscentrum

Borgloon

Stroopfabriek wordt fruitbelevingscentrum

In Borgloon wordt de oude stoomstroopfabriek Wijnants-Groenendaels naarstig gerenoveerd. In het gerestaureerde gebouw komt een belevingscentrum met toeristische onthaalbalie en een streekproductenwinkel met Loonse stroop en wijn.

De stoomstroopfabriek in Borgloon dateert uit 1878. De fabriek was een begrip in de streek, tot de laatste druppel stroop er in 1988 uit de machines kwam. Sindsdien raakte de fabriek in verval. In 2005 kocht de gemeente het terrein op en zocht er een nieuwe bestemming voor.

“Het begon allemaal in 2017 met het tv-programma De Monumentenstrijd op Canvas”, vertelt Danny Deneuker, voorzitter van het Autonoom Gemeentebedrijf Borgloon. “Met dit programma kon de kijker beslissen welk monument een renovatiebudget verdiende. De Limburgers stemden massaal op ons project en we wonnen een renovatiebudget van 500.000 euro.”

Dat bedrag lijkt hoog, maar het was maar net voldoende om de schoorsteen en het Loons Plein te renoveren. Na deze werkzaamheden was er geen budget meer en lag het project enkele jaren stil. Sinds februari 2018 staat het weer op de rails, dankzij subsidies van Toerisme Vlaanderen, de provincie Limburg, het agentschap Onroerend Erfgoed en hulp van de lokale nijverheid en fruitsector.

Honderdduizenden bezoekers reizen de komende decennia op een interactieve manier door onze fruitgeschiedenis
Danny Deneuker, voorzitter Autonoom Gemeentebedrijf Borgloon

Fruit beleven

In het oudste gedeelte van de fabriek komt een onthaalbalie voor toeristen en een streekproductenwinkel. Een innovatief museum wordt het pronkstuk van de site. “We zijn volop bezig met de inrichting van een fruitbelevingscentrum”, vertelt Danny Deneuker trots. “Bezoekers krijgen er de kans op een interactieve manier door onze rijke fruitgeschiedenis te reizen. En via de oude veilingklok ontdekken ze hoe een fruitveiling in zijn werk gaat.”

“Het nieuwe centrum heeft een capaciteit van ongeveer honderd bezoekers. Die kunnen er samen genieten van onze fruitige geschiedenis en overheerlijke streekproducten. We zijn ambitieus en verwachten de komende decennia honderdduizenden bezoekers”, zegt Danny Deneuker.

Op de site kunnen 100 personen samen genieten van onze overheerlijke streekproducten
Danny Deneuker, voorzitter Autonoom Gemeentebedrijf Borgloon

Loonse stroop … en wijn

In de gerenoveerde fabriek wordt ook weer stroop gemaakt. “Raf Bleus, een telg van de bekende Loonse stokersfamilie, komt ter plaatse tonen hoe het ambachtelijke stookproces van appel- en perenstroop verloopt. Uiteraard met streekproducten. Zo ontwikkelen we echte Loonse stroop”, legt Danny Deneuker uit. “Maar we focussen ons niet alleen op stroop. We overwegen op korte termijn een machine te installeren waarmee lokale wijngenootschappen ter plekke Loonse wijn kunnen produceren.”

“Met de heraanleg van het stationsplein wordt de omgeving ook een ontmoetingsplaats voor de Lonenaars. In het weekend van 29 maart 2019 mogen ze de site als eerste bezoeken. Vanaf 1 april is het grote publiek welkom.”

 

Ontdek de winnaars