HELMo

Studenten helpen chronische patiënten hun ziekte beter begrijpen

Het aantal chronische patiënten stijgt. Daardoor stijgen niet alleen het aantal ziekenhuisopnames. Ook het aantal patiënten dat meerdere keren opgenomen wordt omdat ze hun eigen ziekte onvoldoende kennen, zit in de lift.

Om overbodige opnames te voorkomen helpen studenten van de hogeschool HELMo (Haute École Libre Mosane) chronisch zieke patiënten bij het beter begrijpen van hun ziekte. Deze studenten zijn gediplomeerde verpleegkundigen die zich specialiseren in het domein van de volksgezondheid.

Op basis van het contact met de patiënten willen de studenten een tool opstellen die helpt bij het detecteren van de momenten waarop de ziekte zich sterker toont. Daarnaast willen ze de patiënten ook het educatieve aspect van hun gesprekken laten inzien. Een patiënt die zijn ziekte beter begrijpt, zal zich ook beter kunnen verzorgen. Zo kunnen opnames vermeden worden.

Twee studenten werken actief mee aan het onderzoek. Zij werken samen met docenten, het ziekenhuis en het ziekenhuispersoneel. Voor hun opleiding heeft dit project een grote meerwaarde. Het project loopt nog tot het academiejaar 2019-2020.

Ontdek de winnaars