Federatie Wallonië-Brussel

Vrijwilligers leren leerlingen op school in de moestuin werken

Sinds september 2015 werken de leerlingen van de basisschool van Chimay een keer per week in de moestuin van hun school. Die sessies brengen de kinderen respect bij voor het milieu. Zo treffen we er een composthoop voor het keukenafval aan en leerden de jongeren werken met een regenwatertank.

In het Koninklijk Atheneum van Chimay was er vroeger een afdeling tuinbouw. Die is verdwenen, maar de serre, het gereedschap en de grond zijn gebleven. Daar ontstond het idee van een moestuin. Een team van vrijwilligers, dat bestaat uit gepensioneerden met een passie voor tuinieren, staat de leerkracht en de leerlingen bij. Het project stopt ook niet tijdens de schoolvakanties. Vrijwilligers en kinderen blijven toegang hebben tot de moestuin.

Het project overleeft dankzij de verkoop van fruit en groenten uit de moestuin. Met die bescheiden opbrengst koopt de school zaadjes voor het volgende jaar. Omdat de infrastructuur nog niet beantwoordt aan de regels van het Federaal Voedselagentschap, kunnen de eigen groenten nog niet voor schoolmaaltijden gebruikt worden.

Ontdek de winnaars