Maison Re-source begeleidt kankerpatiënten naar een beter leven

Chirec

Maison Re-source begeleidt kankerpatiënten naar een beter leven

Het Brusselse Maison Re-source biedt zowel emotionele als medische ondersteuning aan kankerpatiënten én hun naasten. “Medisch zijn we tot veel in staat, maar de menselijke dimensie wordt wel eens vergeten”, zegt voorzitter Thierry Velu.

Maison Re-source is een initiatief van Chirec Hospital Group en het Chirec Cancer Institute (CCI). De aanpak steunt op 4 pijlers: het welzijn van de patiënt, lichamelijke activiteit, het aanleren van gezonde en lekkere voedingsgewoonten en het delen van ervaringen voor, tijdens en na de behandelingen.

“Studies tonen aan dat wanneer deze 4 pijlers aanwezig zijn, de kans toeneemt dat een patiënt goed herstelt van zijn ziekte”, zegt Professor Thierry Velu, voorzitter van Re-source en directeur van het CCI. “Wij bieden alleen ‘complementaire’ gezondheidstherapieën aan die hun succes hebben bewezen. Zo vermijden we dat patiënten tijd, geld, energie en een kans op genezing verliezen.”

Praten met ex-patiënten

Maison Re-source organiseert een resem activiteiten voor iedereen die met kanker wordt geconfronteerd. Bezoekers kunnen deelnemen aan activiteiten zoals yoga of nordic walking. Er zijn workshops over voeding en welzijn (mindfulness, make-up,…).

Het is hier gezellig en gastvrij. Dat is een bewuste keuze. We willen de workshops niet in een ziekenhuisomgeving laten doorgaan
Thierry Velu, voorzitter Maison Re-source

De vzw organiseert ook praatgroepen waar zieken en ex-patiënten mekaar ontmoeten en hun ervaringen delen. Ze kunnen er ook praten met verzorgers en begeleiders.

“Kankerpatiënten staan er na hun behandeling vaak alleen voor”, zegt professor Thierry Velu, voorzitter van Re-source. “Medisch zijn we tot veel in staat, maar de menselijke dimensie wordt wel eens vergeten. De omgeving van de patiënt begrijpt soms moeilijk dat de vermoeidheid die gepaard gaat met de ziekte nog lang na de genezing kan aanhouden.”

Gezellig en gastvrij

Sinds de oprichting in oktober 2016 organiseerde Maison Re-source, met de hulp van heel wat vrijwilligers, al 250 workshops. De toegang houdt de vzw bewust laagdrempelig. Deelnemen aan een workshop kost slechts 5 euro. De vzw beschikt over een jaarbudget van 50.000 euro.

Thierry Velu verwacht dat dit in de toekomst niet meer zal volstaan. “De vraag naar ons aanbod neemt toe, wat betekent dat ook onze kosten stijgen om aan die vraag te voldoen.”

Maison Re-source is ingericht als een gezellige en gastvrije woning. “Dat is een bewuste keuze. We willen de workshops niet in een ziekenhuisomgeving laten doorgaan”, aldus de voorzitter. In 2019 verhuist de vzw naar een nieuw lokaal in de buurt van de Delta-site van de Chirec Group in Oudergem. “Toch willen we ook daar de sfeer van hier behouden”, besluit Thierry Velu.

Ontdek de winnaars