Zaventem

Zaventem vormt oude fabriekssite om tot cultureel kloppend hart

In april 2017 werd in Zaventem CC De Factorij in gebruik genomen. Het betreft een oude fabriekssite die omgevormd is tot een hedendaags cultuurcentrum, dat onderdak biedt aan een concertzaal met artiestenloges, polyvalente zaal, kantoren, danszaal, foyer/tentoonstellingsruimte, bibliotheek en brasserie. De ontwikkeling van deze verloren site, die vlak naast een winkelstraat en de kunstacademie ligt, geeft de dorpskern een socioculturele injectie.

Deze architecturale parel is bovendien zeer energie-efficiënt. Elke zitplaats in de concertzaal beschikt onderaan over een rooster, waarlangs gekoeld of verwarmd wordt. De zogenaamde ‘comfort-bel’ die daardoor per ingenomen zitplaats ontstaat, zorgt ervoor dat niet de ganse zaal verwarmd of gekoeld moet worden. Dankzij 107 grondboringen (tot op een diepte van 100 meter) en een gesloten vloeistofcircuit wordt in de winter warmte uit de bodem gehaald en afgestaan in de zomer.

De bibliotheek en kantoren zijn uitgerust met koelplafonds: een energiezuinigere variant op vloerverwarming, die veel sneller koelt en verwarmt. Het cultuurcentrum is bewust in het stadscentrum en naast het station gebouwd: zo kunnen alle bezoekers uit de onmiddellijke omgeving zich te voet of met de fiets tot daar verplaatsen.

Ontdek de winnaars