Zaventem

Zaventemse school wil volledig energieneutraal zijn

Een gloednieuwe school, volledig opgetrokken volgens ecologische, duurzame groene principes. Het nieuwbouwproject ‘School Hoek’, ingehuldigd in september 2017, is in vele opzichten een pareltje geworden.

Al aan de buitenkant merk je meteen het groene aspect op: natuurleien aan de wanden, groendaken, de inplanting van het gebouw, de doorgedreven isolatie, de royale fietsberging om (groot)ouders en kinderen aan te sporen met de fiets naar school te komen.

Minder zichtbaar zijn de bijzonder duurzame technieken die werden gebruikt in het gebouw. Zo werd er gekozen voor geothermie, waarbij er in de winter warmte onttrokken wordt aan de aarde. In de zomer zorgt dezelfde techniek voor een comfortabele koelte.

Het initiële berekende E-peil van de school werd in de loop van het proces van 70 naar minder dan 40 gebracht. Met de toekomstige kers op de taart, het installeren van zonnepanelen op het dak, zal de school zo goed als energieneutraal worden.

De school blijkt ook een schoolvoorbeeld te zijn. De technieken en materiaalkeuzes zullen in 2018 toegepast worden bij de bouw van een multifunctioneel commissariaat in Zaventem.

Ontdek de winnaars