Zebra Academy


Zebra Academy stelt diagnose vanuit ziekenwagen

Bij een beroerte zijn de eerste minuten van levensbelang. Zebra Academy ontwikkelde een systeem waarmee er vanuit de ziekenwagen al een diagnose kan gecommuniceerd worden naar het ziekenhuis. Tijdens het transport bereidt een arts via een online platform het patiëntendossier voor. Zo gaat er zo weinig mogelijk tijd verloren.

In de ziekenwagen bevindt zich een camera. Die beelden helpen de arts, die niet fysiek aanwezig is, om via het webplatform een eerste diagnose te stellen. Via dezelfde weg belandt alle relevantie info bij het ziekenhuis nog voor de patiënt toekomt. Zo kan iedereen zich in het ziekenhuis optimaal voorbereiden.

De tijd die zo gewonnen wordt, is uiteraard in het voordeel van de patiënt. Deze manier van werken zorgt ook voor minder hospitalisatie- en revalidatiekosten.

Het project werd drie jaar geleden gelanceerd in het kader van een klinisch onderzoek op de dienst Neurologie van het UZ Brussel. De technologie van Zebra Academy zit vandaag in de ziekenwagens van UZ Brussel, UZ Antwerpen, het Erasmusziekenhuis en Saint-Luc.

Ontdek de winnaars