Dit project verbetert de mobiliteit en de luchtkwaliteit in de schoolomgeving. Het leidt ook tot minder ongevallen en het zet kinderen aan tot bewegen

Bart Vanmarcke
schepen van Mobiliteit in Bonheiden

Digitaal platform Buck-e houdt schoolomgeving veilig en gezond

De gemeente Bonheiden lanceerde een campagne die kinderen beloont wanneer ze te voet of met de fiets naar school komen. Dit idee leverde vorig jaar een Belfius Smart City Award op. The Studio, het innovatielab van Belfius, schreef nu samen met Flow Pilots dit nieuwe digitale hoofdstuk Buck-e.

Sensibiliseringscampagnes om de jeugd naar school te laten fietsen of wandelen, richten zich meestal tot de ouders. De gemeente Bonheiden koos voor een andere aanpak en richtte zich rechtstreeks tot de schoolgaande kinderen. Bonheiden lanceerde een project waarbij kinderen fysieke ‘dukaten’ verdienen als ze op een duurzame manier naar school komen.

De verdiende dukaten kunnen ze inruilen op de attracties tijdens de kermis. De kermisuitbaters en de gemeente betalen elk de helft. De campagne was een groot succes: 500 van de 800 schoolgaande kinderen in het kleuter- en basisonderwijs namen deel.

Het aantal leerlingen dat dankzij dit initiatief naar school fietst of wandelt, steeg spectaculair: van 12 naar 62 procent. Op een jaar tijd werden 146.000 kilometers aan autoritten uitgespaard en werd bijna 30 ton minder CO2 uitgestoten.

“Dit project verbetert de mobiliteit en de luchtkwaliteit in de schoolomgeving. Het leidt ook tot minder ongevallen en het zet kinderen aan tot bewegen”, zegt Bart Vanmarcke, schepen van Mobiliteit in Bonheiden.

De achterliggende blockchaintechnologie laat toe om ook andere spelers te connecteren
Ruben Gevaert, program manager The Studio

Van fysiek naar digitaal

Bonheiden wilde nog een stapje verder gaan door de fysieke dukaten om te vormen tot digitale munten. Een idee waar Belfius potentieel in zag. De bank-verzekeraar liet zijn innovatielab The Studio en het IT-bedrijf Flow Pilots de handen in elkaar slaan. Samen ontwikkelden ze Buck-e: een digitaal mobiliteitsplatform voor scholen en gemeenten.

Het platform werd gelanceerd in pilootsteden Bonheiden en Peer en ondersteunt de actie Helm op Fluo Top in enkele scholen van Brugge, Deinze, Leuven, Bornem en Haacht. Intussen tonen ook enkele Waalse gemeenten interesse voor de ‘smart’ oplossing.

“Leerlingen krijgen een sensor in de vorm van een tag of badge”, legt Bart Vanmarcke uit. “Die monteren ze op hun fiets of hangen ze aan hun boekentas. Een scanner in de school detecteert wanneer een kind de fietsenstalling binnenrijdt of te voet aankomt. Een algoritme berekent het aantal punten per fietsrit of wandeling. Het houdt rekening met de afstand tot de school, de weersomstandigheden en de seizoenen. Wie een fietshelm draagt, krijgt via de daarop gekleefde tag bonuspunten. De ontvangen punten worden omgezet in virtuele munten die gebruikt kunnen worden op de kermis, in het zwembad of bij lokale handelaren.”

De kracht van blockchain

Buck-e is gebaseerd op blockchaintechnologie. “Die garandeert een correcte en robuuste registratie van de digitale munten. Het achterliggende platform laat toe om in de toekomst andere partners toe te voegen. Dit vormt de basis om later nieuwe applicaties op te bouwen”, zegt Ruben Gevaert, program manager bij The Studio.

Leerlingen kunnen via de app hun puntensaldo en afgelegde afstand consulteren. Ze zien ook hoeveel brandstof hun ouders al bespaard hebben. Wie geen smartphone heeft, kan een spaarkaart gebruiken om dukaten te verzamelen. De gemeenten en scholen krijgen via een dashboard een overzicht van het aantal deelnemers, de afgelegde kilometers, de CO2-besparing.

Handelaren beschikken over een app met kassamodule op hun smartphone of tablet. Die laat snelle en efficiënte betalingen met digitale munten toe. Wekelijks krijgen de handelaren automatisch de tegenwaarde in euro op hun rekening gestort. Zo versterkt Buck-e ook de lokale economie.

Schrijft jouw stad of gemeente mee aan dit digitaal hoofdstuk? Stuur een vrijblijvend mailtje naar info@buck-e.be.