Doelgerichte en individuele hulp bij alcoholverslaving

Zowat 5 procent van de Belgen is verslaafd aan alcohol en zo’n 10 procent heeft problemen met alcohol. Overdreven alcoholgebruik kost de gemeenschap jaarlijks circa 6 miljard euro, en is bij mannen tussen 15 en 59 jaar de belangrijkste doodsoorzaak. En toch wordt slechts 10 tot 15 procent van de mensen met een problematisch alcoholgebruik opgevolgd.

Het Centre Louis Hillier in Luik is een van de drie centra voor drankverslaving van het ISoSL, de Intercommunale de soins spécialisé de Liège. Het centrum is een referentieplek voor informatieverspreiding, maar ook voor de opleiding van professionals rond alcoholverslaving. Het beschikt over 34 bedden voor korte ziekenhuisopnames. De patiënten krijgen een doelgerichte en individuele begeleiding. Want elke ontwenning is weer anders. Dit specifiek beleid in een zorginstelling rond de strijd tegen alcoholverslaving is een primeur voor de Luikse regio.

Aan het centrum is ook een polikliniek waar psychiaters, huisartsen, deskundigen en psychologen zich bekommeren over mensen met een alcoholprobleem, die geen ziekenhuisopname nodig hebben. Het centrum voor alcoholverslaving beschikt over speciaal opgeleide medische en paramedische teams. Het biedt een unieke combinatie van ambulante en niet-ambulante zorg.