Smart Award Winner

Duurzame totaalzorg in groen decor

Een zorgcampus die jong en oud verenigt, slim omgaat met energie en mee evolueert met de noden van zijn bewoners. Het totaalproject Woonzorgcampus Oleyck transformeert het rusthuis van Landen naar een geïntegreerde woonomgeving voor de senioren van de 21ste eeuw.

“Rusten? Dat doen ze ook, ja. Maar ik hoop dat de bewoners hier vooral van het leven genieten”, zegt Bart Deweerd, financieel beheerder van OCMW Landen. “Noem het dus geen rusthuis, maar een woonzorgcampus.”

Woonzorgcampus Oleyck bestaat uit 40 gloednieuwe assistentiewoningen, een woonzorgcentrum en een dagverzorgingscentrum. De campus ligt in een groene omgeving met een tuin en een dierenpark. “Met het project hadden we 3 doelen voor ogen”, legt Bart Deweerd uit. “Allereerst willen we ouderen een geïntegreerd zorgaanbod bieden, van thuiszorg en begeleid wonen tot volledige woonzorg. Twee: we integreren de oude site van het rusthuis in de buurt, dicht bij de stad maar toch in het groen. En drie: we zoeken duurzame oplossingen voor de constructie van het gebouw, het energieverbruik en de zorg zelf.”

Koppels blijven samen

De achterliggende visie? Laagdrempelige kwaliteitszorg aanbieden, ingebed in de groene en sociale omgeving van Landen. De levenskwaliteit van de bewoners gaat er zo gigantisch op vooruit, weet Bart Deweerd. “Koppels met een hulpbehoevende en een perfect zelfredzame partner wonen nu op dezelfde campus: een in het woonzorgcentrum, de andere in een assistentiewoning. Vroeger moesten zij vaak kilometers rijden voor een bezoekje, nu brengen ze zo goed als de hele dag samen door.”

Interactie tussen ouderen en kinderen

De campus straalt een huiselijke sfeer uit. Bewoners leven in kleine leefgroepen. Ze slaan een praatje op het terras, gooien een petanqueballetje of maken een wandeling in het park. Binnen zijn de kamers ruim en goed verlicht. Binnenkort wordt ook een kinderdagverblijf geopend op de campus. Dat brengt ongetwijfeld leven in de brouwerij. Kinderfietsjes en rollators door elkaar? “Waarom niet?”, lacht Bart Deweerd. “De interactie tussen de kinderen en de ouderen is heilzaam voor iedereen. Ook de aanwezigheid van dieren in de campus heeft een gunstige invloed. Ondertussen heeft het dagverzorgingscentrum zijn eigen zorghond, de lieveling van iedere bewoner.”

Minimale milieu-impact

De constructie van de campus is uitermate milieuvriendelijk. De architect van de campus paste het cradle-to-cradleprincipe toe: alle materialen zijn herbruikbaar en hebben een minimale milieu-impact. “Als het gebouw na verloop van tijd een andere functie krijgt, kan de skeletstructuur zich flexibel aanpassen aan de nieuwe noden”, benadrukt Bart Deweerd. Verder geeft groene energie het gebouw een aangepast klimaat. Wadi’s (infiltratiesystemen) in het park vangen het regenwater op en filteren het voor hergebruik.

Bart Deweerd blikt tevreden terug op het project. “Aanvankelijk merkte ik wel wat scepsis. Eerst zien en dan geloven, dachten veel buurtbewoners. Nu staat er dagelijks iemand aan mijn bureau voor een infobrochure.”