Economisch en ecologisch voordeel met lokaal hout

Tot 2007 werd het hout uit de 300 hectare bos van het Domaine d’Haugimont bij Namen verwerkt in Belgische zagerijen. Daarna werd het opgekocht door handelaars die het naar China of India exporteren, waar het verwerkt wordt en weer naar Europa geïmporteerd. Gevolg? Belgische zagerijen verdwijnen langzaamaan.

Het Domaine d’Haugimont is eigendom van de Universiteit van Namen. Het vroeg dan ook aan zijn moederbedrijf om voor de deuren van de nieuwe Faculteit Wetenschappen hout van eigen bodem te gebruiken. Hout dat gezaagd en gedroogd wordt door zagerij Hontoir, een van de laatste Waalse zagerijen. Die 300 deuren zijn goed voor vier containers hout die niet heen en weer naar Shanghai moeten reizen. Dat levert niet alleen een economisch voordeel, maar verkleint ook de ecologische voetafdruk.

Ook de andere bouwwerven van de Universiteit van Namen zouden voortaan lokaal geproduceerd hout gebruiken. Het imago van de Naamse universiteit versterkt en ze wordt een voorbeeld in circulaire economie, duurzame ontwikkeling en goed bestuur in het algemeen.