Smart Award Nominee

Een groen en kloppend hart voor Laakdal

Eén enkel adres voor een geboorteakte, boek uit de bib, postpakket of afspraak met een sociaal werker of politieagent. Voor de Laakdallers opent binnenkort een nagelnieuw en op en top duurzaam administratief centrum. En tegelijk wordt ook de dorpskern aangepakt.

Laakdal is de fusiegemeente die ontstaan is uit de gemeenten Veerle, Eindhout en Vorst. Precies 40 jaar geleden werden ze samengevoegd, maar toch is elke deelgemeente nog gehecht aan haar kerktoren. “Het gemeentebestuur vond het hoog tijd om voor het eerst een gemeentehuis in Laakdal te bouwen”, zegt burgemeester Tine Gielis. “Het wordt een administratief centrum dat als ontmoetingsplaats dient voor alle inwoners. Een aansluitend marktplein wordt het kloppende hart van het dorpsleven.”

6 diensten onder 1 dak

Het centrum van Groot-Vorst was toe aan een fikse injectie dorpskernontwikkeling. Dat het gemeentehuis ondergebracht was in een oud textielatelier, vormde een extra argument. “Qua energie-efficiëntie liet het gebouw te wensen over”, bevestigt de burgemeester. “We kozen daarom voor een geïntegreerde aanpak die dorpskernontwikkeling, bestuur, milieu en mobiliteit in één keer aanpakt.”

Het nieuw administratief centrum wordt de ontmoetingsplaats voor alle Laakdallers
Tine Gielis, burgemeester Laakdal

Het oog van het gemeentebestuur viel op een locatie in de dorpskern, naast het sociaal huis, en het meest centrale gedeelte van de gemeente Laakdal. Het complex zal onderdak geven aan 6 diensten: het gemeentehuis, de politie, het OCMW, de bibliotheek, de post en buitenschoolse kinderopvang.

“Burgers kunnen binnenkort hun hele administratie regelen op één centrale plek”, benadrukt Tine Gielis. “Dat is efficiënt, en het is nog gezellig ook. Mensen lopen elkaar tegen het lijf en maken een praatje. Het aansluitende nieuwe marktplein nodigt uit om te verpozen, boodschappen te doen op de wekelijkse zondagsmarkt of om een dorpsevenement bij te wonen. De horeca en de middenstand juichen het project alvast toe.”

Duurzaamheid in elke straathoek

Laakdal oriënteert zich op het Europese kompas rond de klimaatdoelstellingen. “We willen duurzaamheid brengen in elke straathoek”, zegt de burgemeester stellig.

 

Het nieuwe administratieve gebouw wordt een toonbeeld van energie-efficiëntie. Isolatie en klimaatregeling via een warmtepomp en zonnepanelen verminderen de CO2-uitstoot met 9,7 ton – dat is een vermindering met 9,5 procent. Daarmee is het gebouw bijna-energieneutraal. De straten krijgen ledverlichting. Het wagenpark wordt groener dankzij elektrische dienstwagens, die door een elektrische laadpaal gevoed worden. Ook op het openbaar plein komt een laadpaal. Bovendien zet de gemeente de burgers zelf aan om slim om te springen met energie. Tine Gielis: “We voeren een thermografische studie uit. Die zal een duidelijk beeld geven van de huizen die nog gebaat zijn met een betere dakisolatie.”

Ook de mobiliteit wordt duurzaam ingekleurd. “We leggen nieuwe fietspaden aan en verbeteren de trage wegen. Bushokjes passen we aan voor rolstoelgebruikers en ouders met kinderwagens.”

Als alles volgens plan verloopt, kunnen we tegen de herfst het nieuwe centrum inwijden – met het nodige feestgedruis. “De apotheose van 10 jaar hard werken. Reken maar op een dorpsfeest voor alle Laakdallers”, voorspelt Tine Gielis.