We evolueren naar een nieuw economisch model, waarin de uiteindelijke energiebesparingen belangrijker zijn dan de manier waarop die bereikt worden

Erika Honnay
directrice RenoWatt

Een onestopshop voor energiebesparingen

RenoWatt helpt lokale overheden om hun publieke gebouwen energiezuiniger te maken. “De energie-uitdaging is zo groot dat iedereen zijn consumptiepatroon moet aanpassen”, klinkt het overtuigd bij Erika Honnay, directrice van RenoWatt.

“Hoe het vroeger ging? Lokale autoriteiten voerden pas energiebesparende werken uit als het echt niet anders kon én ze er het geld voor hadden”, zegt Erika Honnay. “Maar vandaag zijn de energie-uitdagingen zo groot dat iedereen zijn consumptiepatroon wel móet aanpassen.”

Precies daarom werd in 2014 in de Luikse regio onestopshop Renowatt opgestart. Naast de negen deelnemende steden en gemeentes Luik, Verviers, Seraing, Herstal, Oupeye, Bitsingen, Herve, Dison en Trois-Ponts, doen ook de provincie, de luchthaven van Luik en het Centre Hospitalier Régional van Hoei mee.

RenoWatt probeert ook andere lokale overheden over de streep te trekken. Zo denken de intercommunales Idea en IGRETEC al aan een soortgelijke begeleiding voor hun gemeentes. “Wij helpen overheden om energieverslindende gebouwen in kaart te brengen en hun investeringsprogramma te financieren. Bovendien nemen we ook de openbare aanbestedingsprocedure op ons”, legt Erika Honnay de werking van RenoWatt uit.

“De overheden die we zo helpen, engageren zich om hun scholen, ziekenhuizen, sportcomplexen en andere publieke gebouwen energiezuiniger te maken.”

40 miljoen

RenoWatt heeft momenteel voor meer dan 40 miljoen euro aan energiebesparende werken op de agenda staan. Die starten allemaal in de loop van 2017.

Nieuw soort economisch model

Als aanspreekpunt brengt RenoWatt lokale overheden in contact met ESCO’s (Energy Service Companies). Erika Honnay: “Gemeenten en de ESCO’s ondertekenen een energieprestatiecontract (EPC) met een looptijd van 15 jaar waarin staat hoeveel het energieverbruik moet dalen. De ESCO volgt het project op van ontwerp tot realisatie. Wordt de energienorm niet bereikt, dan riskeert de ESCO een boete. Zijn de prestaties beter dan verwacht, dan krijgt de ESCO een bonus. Dat kan alleen als alle partijen hetzelfde doel voor ogen hebben.”

Volgens de directrice van RenoWatt evolueren we zo naar een nieuw economisch model, waarin de uiteindelijke energiebesparingen belangrijker zijn dan de manier waarop die bereikt worden

Belgische en Europese financiering

RenoWatt, dat 2,2 miljoen euro financiële steun ontving van de EU, heeft momenteel voor meer dan 40 miljoen euro aan energiebesparende werken op de agenda staan. Die starten allemaal in de loop van 2017.

“De eerste werken vinden plaats in publieke scholen”, vertelt Erika Honnay. “Ze worden onder meer door Belfius gefinancierd in het kader van het Smart Cities-programma. Belfius en de EIB hebben Renowatt overigens als label geïntegreerd in Smart Cities. Dat vereenvoudigt de administratie voor elk betrokken project, wat uiteraard bijzonder interessant is.”