Smart Award Nominee

Een sneeuwbaleffect in zachte mobiliteit

Voor haar vestigingen in de provincies Namen en Luxemburg focust de intercommunale voor gezondheidszorg Vivalia op zachte mobiliteit. Ze kocht een elektrische auto, richtte een carpoolingplatform op en neemt deel aan het programma ‘Tous vélo-actifs’.

Sinds 2015 herbekijkt Vivalia de mobiliteit tussen haar vestigingen, die soms tot 130 kilometer uit elkaar liggen. Met de steun van de provincie kocht Vivalia een elektrische auto waarmee het bloedstalen bij de huisartsen ophaalt. En de intercommunale stelde ook een mobility manager aan, Sarah Lecomte: “We moesten leren om dat voertuig correct te gebruiken. Bij goede weersomstandigheden kan het zo’n 100 kilometer afleggen. Samen met netwerkbeheerder ORES plaatsten we laadpalen in de vestigingen in Marche-en-Famenne, Libramont en Aarlen, een primeur in de ziekenhuiswereld.”

Neem voor woon-werkverplaatsingen van minder dan 15 kilometer de fiets in plaats van de auto
Sarah Lecomte, mobility manager bij Vivalia
Fiets of carpoolen?

Vivalia richtte voor haar werknemers ook een carpoolingplatform op. En sinds april 2016 neemt de intercommunale deel aan het programma ‘Tous vélo-actifs’. “Met dat programma spoort het Waalse Gewest mensen aan om voor hun woon-werkverplaatsingen de fiets te gebruiken. De helft van onze 4.500 vertegenwoordigers woont binnen een straal van 15 kilometer. Die mensen willen we bereiken. Woon je verder dan 15 kilometer? Dan doe je beter aan carpoolen. En uiteraard creëren we ook andere oplossingen. Een arts merkte bijvoorbeeld het gebrek aan fietsenstallingen op. Daar gaan we iets aan doen. Want we willen echte duurzame mobiliteitsoplossingen bieden.”

Het goede voorbeeld geven

Het mobiliteitsprogramma was in de eerste plaats gericht op artsen en vertegenwoordigers. Maar ook patiënten zijn betrokken. “De patiënten merken het veranderde gedrag van de artsen en de vertegenwoordigers en raken daardoor onrechtstreeks ook bewust van de mobiliteitsproblematiek. Samen met huisvesting is mobiliteit een van de meest energieverslindende domeinen van onze maatschappij. Vivalia moet als intercommunale voor gezondheidszorg het goede voorbeeld geven. Door ons grote aantal medewerkers en de impact die zij op zowel de patiënten als hun omgeving hebben, ontstaat een dynamiek.”

Tegen 2025 worden zeker nog andere initiatieven genomen. De vestigingen worden gehergroepeerd in een nieuw ziekenhuiscomplex in het zuidelijk centrum van de provincie Luxemburg. De huidige vestigingen worden dan omgevormd tot poliklinieken. “Wij moeten opnieuw over onze mobiliteit nadenken nu we weten dat er een nieuwe site komt. Als we in de 44 gemeentes waar Vivalia aanwezig is mobiliteitsinitiatieven kunnen nemen, zelfs nog voor de start van de bouwwerken van het nieuwe ziekenhuis, dan zal dat een sneeuwbaleffect geven dat veel verder gaat dan de artsen en de vertegenwoordigers.”