De eerste Belgische stad met een duurzaam wagenpark

Het wagenpark van de stad Sint-Truiden bleek sterk verouderd en vervuilend: maar 10 van de 67 voertuigen waren jonger dan 6 jaar. De burgemeester samen met haar beleidsploeg besloot daarom een nieuw wagenbeleid in te voeren, met een focus op duurzaamheid. Eerst werd er een audit gemaakt over de autovloot. Op basis van de audit werd besloten het volledige autopark te vervangen door hybride of elektrische wagens. Bovendien werd het gebruik van het wagenpark onderzocht. Efficiënter rijden en het aantal wagens drastisch verminderen was het uitgangspunt.

Begin 2016 maakten 31 oude voertuigen plaats voor 22 elektrische exemplaren, die via een poolsysteem door zoveel mogelijk medewerkers worden gedeeld. Een derde van de oude vloot werd niet vervangen. In 2017 ruilt de stad ook 20 dieselvrachtwagens in voor vrachtwagens aangedreven door aardgas (CNG).

Het vernieuwde wagenpark levert een jaarlijkse minderuitstoot van 68 ton CO2 op. De stad onderzoekt ook een autodeelproject, waarbij de elektrische wagens buiten de diensturen ter beschikking staan van lokale bedrijven en burgers. Zo worden de auto’s optimaal gebruikt, terwijl de lucht schoner wordt.