Experimenteren en innoveren voor leerlingen en bedrijven

FabLab+ is een project van het Stedelijk Onderwijs Antwerpen, dat bijna 55.000 leerlingen en cursisten telt. Het is een creatieve werkplaats waar leerlingen en ondernemers sinds 2016 ideeën uitwerken en experimenteren met machines, robots en 3D-printing. Ze betalen alleen voor de gebruikte grondstoffen.

In de eerste plaats is FabLab+ toegankelijk voor het onderwijs: falen en verbeteren wordt aangemoedigd en maakt een idee steeds sterker. Het past in ervaringsgericht onderwijs, waarbij leerlingen via interdisciplinaire projecten – bijvoorbeeld rond techniek en geschiedenis – ondervinden hoe ze moeten omgaan met de tijd, omgeving of omstandigheden die ze bestuderen.

Ook jonge ondernemers zijn welkom in FabLab+, waar ze voor weinig geld hun concepten kunnen uittesten. FabLab+ is open source: elke ondernemer is er welkom, als hij zijn ontwikkelingen deelt met de gemeenschap. Zo verwerven steeds meer mensen de competenties van de 21ste eeuw en kunnen ze zelf bouwen aan innovatie. Het project maakt wetenschap en techniek aantrekkelijker voor een groot publiek.