Gastvrouw op de spoedafdeling als schakel tussen arts en patiënt

Het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart Tienen gebruikt als eerste zorginstelling in Vlaanderen een professionele gastvrouw op de spoedgevallenafdeling. De gastvrouw ontvangt en informeert patiënten en familieleden op een persoonlijke manier over wachttijden en mogelijke procedures.

Niet alleen is de gastvrouw een communicatiekanaal, ze is ook de schakel tussen artsen, verpleegkundigen en wachtende patiënten. Haar werk draagt bij tot een grotere patiëntentevredenheid. Want te vaak is er op een drukke spoedafdeling te weinig tijd om wachtende patiënten en familieleden snel, grondig en regelmatig te informeren. Sinds de komst van de gastvrouw is het aantal klachten van ontevreden patiënten gedaald. Bovendien is ook de kwaliteit van de zorgverlening toegenomen, omdat het medisch personeel zich nu volledig kan focussen op de professionele zorg voor de patiënt.

Om zorgverlening slimmer te maken heb je niet alleen hoogtechnologische ingrepen nodig. Ook menselijke en persoonlijke toevoegingen kunnen vernieuwend en innoverend zijn – dat bewijst dit project.