Gecomprimeerd aardgas als alternatief voor klassieke brandstoffen

Het ENORA-project draait rond groene mobiliteit. Doel van het project? Verdeelstations voor CNG (Compressed Natural Gas) of gecomprimeerd aardgas bestemd voor het grote publiek ontwikkelen, inplanten en uitbaten in België. Het project is het resultaat van een partnership tussen uitbater van tankstations G&V Energy Group, gas- en elektriciteitsleverancier ENGIE Electrabel, en ELSA, het energiefiliaal van de intercommunale IDETA, die de rol speelt van publieke investeerder en ontwikkelaar van gronden.

CNG is een concurrent van klassieke brandstoffen zoals benzine en diesel en wordt rechtstreeks onttrokken van het gasnetwerk en onder druk gezet om als brandstof te worden gebruikt. Die technologie bestaat al sinds de jaren dertig, en biedt alle veiligheidsgaranties. CNG is niet alleen milieuvriendelijk, maar qua prijs ook stabieler en goedkoper dan andere brandstoffen. Wie kiest voor CNG, kiest voor een economische, ecologische en verantwoordelijke mobiliteit.

Het ENORA-netwerk bestaat uit 7 stations, in Brugge, Doornik, Nijvel, Zellik, Ollignies, Moeskroen en Jemappes. Mont-sur-Marchienne en Soignies volgen in 2017. Er loopt ook een haalbaarheidsstudie voor de ontwikkeling van CNG-stations in de provincie Luxemburg.