Gemeenschappelijk woonzorgcentrum voor twee gemeentes

Met de residentie ‘Préfleuri’, een gemeenschappelijk project van twee administraties en hun OCMW’s, nemen Neufchâteau en Léglise weldra een rust- en verzorgingstehuis (RVT) in gebruik. Het nieuwe RVT heeft 101 kamers, een gemeenschappelijke wasserij en een restaurant. Maar er is ook een medisch centrum, een kinderdagverblijf en een serviceflat. Gevolg? Gecentraliseerd op één plaats krijgen diverse generaties hulp. Dit grootschalig project creëert 80 werkplaatsen.

De 101 kamers van het RVT krijgen de nodige informatica en multimediatoestellen van de nieuwste generatie. Er wordt de meest performante isolatie gebruikt en de residentie wordt aangesloten op het gasnet om de CO2-uitstoot tot een minimum te beperken.

Het rusthuis werkt mee aan een oplossing voor de vergrijzing. Het uiteindelijke doel? Aangepaste diensten bieden aan een bevolkingsgroep die steeds ouder wordt, en dat toch tegen een betaalbare prijs. Voorts zit de meerwaarde van het project vooral in de mogelijkheid voor senioren uit de twee gemeentes om te leven op een rustige, comfortabele plek, dicht bij huis en zonder dat ze hun sociale omgeving moeten verlaten.

De eerste steenlegging gebeurt wellicht in de eerste helft van 2017. De uiteindelijke opstart is gepland tegen de eerste helft van 2019.