Gemeente centraliseert dienstverlening aan de burger

Het ‘Huis van de Puursenaar’ vormt de kern van het vernieuwde dorpscentrum van Puurs. In haar deelgemeente Breendonk plant de gemeente hiervoor een antennepunt: de site ‘Paepenheide’. Verschillende externe organisaties krijgen een stek op de site: de teken- en muziekacademie, de wereldwinkel en de muzikale jeugdvereniging Carmina. Maar ook de kinderopvang en het lokaal dienstencentrum vinden er huisvesting. Voorts verhuurt de gemeente de polyvalente lokalen ook aan burgers, socioculturele verenigingen en particulieren.

Het Paepenheide-gebouw zelf kreeg eerst een upgrade via duurzame toepassingen en technieken voor onder meer isolatie, ventilatie, verlichting en verwarming. Het systeem voor de toegangscontrole en het beheer van het gebouw is afgestemd op de bezetting. Ventilatie, verlichting en verwarming werken alleen wanneer dat nodig is.

De Paepenheide-site biedt volop ruimte voor intergenerationele contacten: kinderen gaan naar de opvang, volgen muziekacademie, grootouders volgen infomomenten of lessen, ouders krijgen info of organiseren een feestje. En met de wereldwinkel gaat er ook aandacht naar sociaal ondernemerschap.