Gemeenteadministratie op één centrale locatie

De inwoners van Wanze kunnen al drie jaar op één centrale locatie terecht voor de gemeentelijke administratie en het OCMW, die verhuisd zijn naar de Mottet-hoeve, een prachtige site van 1,55 hectare uit de 17de eeuw.

Ook Wanze heeft het Burgemeestersconvenant ondertekend, dat tegen 2020 mikt op een vermindering van de CO2-uitstoot met 25 procent. Bij de renovatie van de Mottet-hoeve werd dus een maximale daling van het energieverbruik nagestreefd. Voor de verwarming kwam er een pelletkachel met een capaciteit van 20 ton. Daarnaast is er ook een condensatieketel op aardgas, en liggen er 72 m² fotovoltaïsche leien op het dak. Die leverden in een jaar 7 procent van de elektriciteitsbehoeften van de gemeentelijke administratie. De parking met honderd plaatsen kreeg voldoende afvoer van regenwater, zodat overstromingen worden voorkomen.

Tot slot werd in het centrum van Wanze een groene ruimte aangelegd, met een openbare boomgaard. De inwoners waren daarvoor vragende partij. Zij wilden graag een gezellige en makkelijk te bereiken plek dicht bij huis.