Smart Award Nominee

Iedereen elektriciteitsproducent

Energrid decentraliseert energie. Dankzij het nanogridsysteem wordt het makkelijker om productie en opslag van energie te beheren. Gevolg? Morgen neemt u misschien elektriciteit af van uw buurman… en doet die hetzelfde bij u.

Alle burgers zijn afhankelijk van het elektriciteitsnetwerk, zowel voor de prijs als voor het technische aspect. Het Energrid-project (gefinancierd door het Departement Duurzame Energie en Bouw van de Waalse overheid) wil er nu voor zorgen dat energie niet meer uitsluitend verhandeld wordt tussen de particulier en een grote producent. Door de Smartgrid-technologie wordt een particulier zowel consument als producent van elektriciteit. “Iedereen zal met elkaar verbonden zijn”, bevestigt Alexandre Marchal, onderzoeker bij het Centre FoRS van Hénallux (Haute École de Namur Liège-Luxembourg) voor het Energrid-project. “Zit mijn buur in de problemen? Dan kan ik hem elektriciteit leveren of hij neemt energie af bij een andere buur. Dat kan dankzij een combinatie van 2 technologieën: de energiecloud voor het verhandelen van energie en de blockchain voor het registreren en goedkeuren van de transacties.”

Met Energrid kan iedereen binnenkort zelf elektriciteit produceren
Alexandre Marchal, onderzoeker Centre FoRS Hénallux
Aanpasbaar en universeel

Dankzij de Smartgrid-technologie, waarin België wat achterop hinkt, wordt het gemakkelijker om de productie- en opslaggegevens van energie te beheren, alsook de flow tussen die elementen. Dit modulair systeem kan gebruikt worden in industriële gebouwen, in huizen en in de dienstensector. Gebouwen met nanogrid kunnen zelfs zelfvoorzienend worden. “Ons project voldoet aan sociale en maatschappelijke noden”, vindt Alexandre Marchal. “De toepassing van nanogrid in gebouwen doet het aantal productiebronnen enorm stijgen. Wanneer het nanogridsysteem energie injecteert in het netwerk, wordt die plaatselijk herverdeeld. Het voordeel? Het verlies aan energie tijdens het transport wordt beperkt.”

Prototype

Hénallux kan niet alleen rekenen op zijn universitaire partner ULg, maar ook op zijn industriële partner Klinkenberg, energieleverancier en -installateur in Wallonië. “We bevinden ons momenteel in de eerste fase van het project. Het is de bedoeling om een eerste Waals prototype te maken. Met de hulp van onze industriële partner kunnen we een echt werkend prototype voorstellen. Haalbaarheidsstudies zijn uitgevoerd en momenteel voeren we besprekingen met de elektriciteitsverdeler. De volgende stap is de ontwikkeling van het nanogridsysteem.”

Het Energrid-project, gefinancierd door het Departement Duurzame Energie en Bouw van de Waalse overheid, ging van start in 2016 en duurt 3 jaar. Elke woning verbonden met Energrid kan in realtime haar verbruik raadplegen en visualiseren. “Wij richten ons uiteraard op de particulier, maar kijken ook verder. Op termijn denken we dat ons project Wallonië minder afhankelijk maakt voor zijn energie en de risico’s op bevoorradingsproblemen bij tijdelijke stroomonderbrekingen kan beperken”, besluit Alexandre Marchal.